Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 07. 2013. 13:12   >>  13:20 7

ZAHTJEV KALEZIĆA

Numanović da šeta na Paradi u Podgorici

Nevladina organizacija Kvir Montenegro insistiraće na tome da na Paradi ponosa, koja će biti u oktobru organizovana u Podgorici, prisustvuje ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović. Smatraju da će to doprinijeti njenom bezbjednijem održavanju.



Predstavnik Kvira Danijel Kalezić kazao je da u toj NVO nijesu "ni najmanje uplašeni za Povorku ponosa koju će organizovati u oktobru u Podgorici".

 

"Pripreme teku u skladu sa planom, odgovor i podrška institucija i Uprave policije su na očekivano visokom nivou”, rekao je Kalezić.

On je agenciji Mina kazao da će i na podgoričkoj Paradi vjerovatno biti pokušaja izazivanja incidenata i da će zbog toga Kvir insistirati na kreiranju studije bezbjednosti koja će predvidjeti odgovore policije na sve do sada utvrđene rizike po bezbjednost učesnika, ali i detaljno razmotriti sve ostale rizike koji se mogu pretpostaviti.

“Događaji iz Budve su pokazali da priprema policije zahtijeva više vremena kako bezbjednost učesnika u ni jednom trenutku ne bi bila dovedena u pitanje. Iz tog razloga je Kvir Montenegro zakazala Povorku ponosa i prijavila skup policiji četiri mjeseca ranije”, naveo je Kalezić.

On je rekao da je saglasan sa stavovima da bi prisustvo nekoliko predstavnika državnih institucija, prisustvo čelnika, a ne zamjenika i pomoćnika, doprinijelo mirnijem održavanju parada.

“Zato još jednom javno pozivam sve čelne ljude državnih organa i političkih partija da nam se pridruže i konkretno, a ne samo deklerativno, pokažu da su spremni da se bore za naša osnovna ljudska prava. Njihova šetnja zajedno sa nama i kolegama iz civilnog sektora će biti dokaz njihove iskrenosti u svemu do sada deklarativno izrečenom”, kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, Kviru su prisustvo na Paradi već potvrdili neki od lidera političkih partija, poslanici i ministari.

 


“Sa druge strane, povorka Ponosa je događaj LGBTIQ zajednice i ona će biti održana bez obzira na to da li će se ministri, visoki Vladini zvaničinici ili bilo ko drugi odazvati našem pozivu ili ne”, poručio je Kalezić.

On je rekao da će Kvir insistirati samo na prisustvu ministra za ljudska i manjinska prava, Numanovića, navodeći da se njegovo potencijalno neprihvatanje neće odraziti po održavanje Povorke.

“Važnost prisustva Numanovića Povorci ponosa i njegovom šetnjom sa LGBTIQ osobama, predstavnicima civilnog sektora, visokim predstavnicima ostalih domaćih i evropskih institucija i ambasada, značajna je kada je u pitanju bezbjednost učesnika Povorke, ali će i pokazati da podrška države nije samo deklarativna”, pojasnio je Kalezić.

On je rekao da je podrška već obezbijeđena od domaćih, regionalnih i evropskih organizacija, kao i da je formiran organizacioni odbor sačinjen isključivo od LGBTIQ osoba “i sve aktivnosti na pripremi teku bolje nego što su očekivali”.

Kalezić je kazao da je glavna pouka Parade da se prije te manifestacije moraju napraviti ozbiljne pripreme sa Upravom policije, koje se tiču svih aspekata bezbjednosti učesnika Povorke.

Prema riječima Kalezića, policija je pokazala da ima kapaciteta i volje da zaštiti svoje LGBTIQ građane.

“I ne sumnjamo u to da će i u Podgorici odgovor policije na moguće incidente biti na visokom i profesionalnom nivou”.

 


Upitan da li će tražiti nešto drugačiju organizaciju, zatvaranje nekih ulica ili ugostiteljskih objekata u Podgorici na dan održavanja Parade, on je kazao da će na ta pitanja odgovor dati procjene iz studije bezbjednosti koja će biti kreirana u saradnji sa Upravom policije.

Kalezić je dodao da tim Kvira, koji priprema Povorku ponosa, već mjesec aktivno radi i da će posvećeno nastaviti svoje aktivnosti i tokom avgusta, navodeći da su ih događaji iz Budve još više uvjerili da borba mora da se nastavi još ozbiljnije i efikasnije.

Kalezić je najavio da će Povorka ponosa u oktobru imati više stotina učesnika, a da će tačan broj učesnika biti poznat tokom septembra.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније