Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

14. 06. 2018. 13:01 >> 12:50
1

ŠEHOVIĆ OCIJENIO

Crnogorsko znanje potvrđuje se svuda u svijetu

Znanje crnogorskih učenika i studenata potvrđuje se svuda u svijetu, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović uručujući poklone studentima Pravnog fakulteta, koji su se plasirali u finale prestižnog međunarodnog takmičenja u Londonu.


On se, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, sastao sa dekanom Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), Velimirom Rakočevićem i studentima tog fakulteta koji su se plasirali u finale Međunarodnog takmičenja u oblasti privrednog prava i ljudskih prava u Londonu.

Šehovič je uručio poklone Simoni Jovanović, Stefanu Đuroviću, Ani Vukčević i Mariji Vesković, koji su se za takmičenje pripremali više mjeseci pod rukovodstvom advokatice Sanje Božović, advokatske pripravnice Marije Stojanović i rukovodioca takmičenja i vođe prošlogodišnjeg pobjedničkog tima Katarine Bošković.

Studenti su kazali da je konkurencija na takmičenju bila velika, s obzirom na to da je učestvovalo 230 fakulteta iz čitavog svijeta.

"Takva konkurencija čini još značajnijom činjenicu da su se plasirali među najbolja tri tima u Evropi, zajedno sa Francuskom i Velikom Britanijom", kaže se u saopštenju.

Oni su saopštili da su već drugu godinu zaredom studenti Pravnog fakulteta među najboljima na tom takmičenju, jer su prošle godine osvojili prvo mjesto u usmenom nastupu, a dobili su i priznanje za pismene podneske.

Šehović je kazao da je takav plasman još jedan dokaz poruke koju Ministarstvo prosvjete šalje, a to je da "niti jedno zanimanje nije samo po sebi dobro, već samo način na koji se mi bavimo njime".

„Čujemo često da su pravnici suficitarno zanimanje, a evo većina vas već radi i završava studije, a postižete i ovakve uspjehe“, rekao je Šehović.

On je dodao da je to potvrda poruke koje su slali i kada je riječ o srednjim stručnim školama „Ne težite izvrsnim zanimanjima, jer takvih nema, već izvrsnosti u obavljanju bilo kog zanimanja za koje imate afiniteta“.

Šehović je kazao je Ministarstvo otvoreno za podršku studentima u nekom od narednih takmičenja.

Rakočević je rekao da je poseban uspjeh činjenica da su se djeca tako dobro plasirala u takmičenju koje se organizuje na engleskom jeziku i uz konkurenciju kojoj je skoro isključivo engleski jezik maternji. 

Takmičenje se sastoji od izrade tužbe i odgovora na tužbu, kao i u simulaciji rasprave na ročištu pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, na osnovu zadatog slučaja iz oblasti privrednog prava i ljudskih prava. 

Priroda ovogodišnjeg pravnog problema je, pored poznavanja privrednog prava i ljudskih prava, zahtijevala vladanje još nekim pravnim disciplinama, poput građanskim pravom, radnim pravom, obligacionim pravom, međunarodnim pravom, pravom Ujedinjenih nacija (UN), pravom Evropske unije (EU) i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. 

Pripreme studenata za takmičenje je, kako je saopšteno, sprovela studentska organizacija Pravnog fakulteta UCG – ADAMAS. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније