Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 06. 2018. 12:25 >> 18:15

FEJZIĆ VJERNICIMA

Podstičimo glas razuma

Naša je obaveza da podstičemo glas razuma, da se borimo i vjerujemo u svijet koji neće pokleknuti pred ozbiljnim civilizacijskim izazovima. Suživot različitosti u našoj zemlji ohrabruje nas u dostižnost takvog koncepta, poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić.

Istrajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla, to je radost vjernika i to je Bajram, poručio je u bajramskoj poruci reis Rifat Fejzić.

Fejzić je naveo da muslimani ispraćaju mjesec Ramazana koji su proveli u postu i predanosti Stvoritelju, trudeći se da dostignu njegovu milost i oprost. 

On je kazao da su radost iftara dijelili sa ukućanima, prijateljima i komšijama, pomagali siromašnima, bolesnima i obespravljenima. 

Fejzić je rekao da je solidarnost nadvladala sebičnost a pružena ruka stisnutu šaku. 

"Istarajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila nam je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla. To je radost vjernika, to je Bajram koji nam dolazi i nanovo nas podsjeća na dostižnost nagrade nakon pregnuća, na vječnost nakon prolaznosti", kazao je Fejzić.

On je dadao da i život prođe poput ramazana. 

"Srećan li je vjernik koji ga živi kao sredstvo za vječnu nagradu a ne kao cilj. To je ono što životu daje neprolaznost a čovjeku mir", rekao je Fejzić.

Fejzić je u bajramskoj poruci vjernicima poručio da su savremenici svijeta nestabilnog poretka u kojem dominira pohlepa, a pravdu definiše sila.

"Na krilima islamofobije legalizuju se stradanja i protjerivanja muslimana sa svojih ognjišta i utočišta, a vjera nam se krivotvori", kazao je Fejzić.

Naša je obaveza, dodaje, da podstičemo glas razuma, da se borimo i vjerujemo u svijet koji neće pokleknuti pred ozbiljnim civilizacijskim izazovima.

"Suživot različitosti u našoj zemlji ohrabruje nas u dostižnost takvog koncepta. To su poruke i optimizam koji nam donose bajramski dani", istakao je Fejzić.

On je pozvao vjernike da prazničnu radost i nadu podijele sa svim ljudima.

"Neka svaki od nas bude hodajući primjer pravog muslimana i izlog islama! Neka ovaj Bajram bude prekretnica i neka nas Alah pomogne u tome! Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Ramazanski bajram! Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar fitr Bajramin!", navodi se čestitki Fejzića.

Marković: Crna Gora jedinstven primjer u Evropi

Crna Gora je jedinstven primjer u Evropi odgovornog odnosa manjinskih naroda prema državi, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori, reisu Rifatu Fejziću, i građanima islamske vjeroispovijesti čestitao Ramazanski bajram.

Marković je kazao da Crna Gora svoju civilizacijsku perspektivu već odavno izgrađuje na afirmaciji multinacionalne i multivjerske harmonije, kao jedne od temeljnih vrijednosti crnogorskog društva.

„Upravo iz tog razloga naša zemlja jeste jedinstven primjer, ne samo u našem regionu već i u Evropi, gdje manjinski narodi imaju tako odgovoran odnos prema državi“, navodi se u čestitki.

Marković je kazao d je uvjeren da bajramska atmosfera toplinom i svjetlošću dodatno osnažuje spremnost da misli i djela budu posvećena ukupnom dobru i uzvišenim vrijednostima tog velikog praznika.

„U želji da predstojeće blage dane provedete u krugu porodice, prijatelja i komšija, ispunjeni osjećajem poštovanja, praštanja i uzajamne povezanosti, čestitam Ramazanski bajram“, zaključuje se u čestitki Markovića.

Brajović: CG primjeri i mnogim razvijenim demokratijama u Evropi

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović čestitao je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti Ramazanski bajram.

„Zajedništvo u vjeri, milosrđe i tolerancija na koje poziva veliki muslimanski praznik Ramazanski bajram, treba da nam služi kao paradigma zajedništva i povjerenja, ali i socijalne jednakosti i pravde u multinacionalnim, multikonfesionalnim i multikulturalnim sredinama“, navodi se u čestitki Brajovića.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je to dostigla i služi kao primjer, kako nerazvijenim, tako i mnogim razvijenim demokratijama u Evropi i šire.

„Promovišući i obavezujući iskonske ljudske vrijednosti, prije svega duhovnog i materijalnog sklada u čovjeku, pa u zajednici, Ramazanski bajram kao praznik darivanja personifikuje dobrotu, brigu i požrtvovanje za svoje bližnje, ali i za sve ljude dobre volje“, rekao je Brajović.

Zenka: Bajram prilika da pomirimo različite stavove

Povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje ime, najiskrenije čestitke reisu Rifatu Fejziću i svim vjerskim službenicima islamske zajednice u Crnoj Gori, kao svim pripadnicima/ama islamske vjere uputio je ministar Mehmed Zenka.


"Nakon mjesec dana odricanja i suzdržavanja, želim Vam da Ramazanski bajram dočekate čiste duše i srca i da poruku mira i solidarnosti širite neprestano i svakodnevno. Neka ovaj praznik bude još jedan podsjetnik na potrebu da među nama vlada ljubav, mir, tolerancija i uzajamno povjerenje", kazao je Zenka.

Početak Bajrama, kako je dodao, ujedno znači kraj posta koji je bio način da se afirmiše vrijednosti dobra, humanosti i solidarnosti.

Ministar je vjernicima poželio da i ovaj praznik provedu u krugu porodice, prijatelja i dobronamjernih ljudi, te da, kako je kazao, slogom šire uvijek svijetle poruke Ramazanskog bajrama.

"Bajram je idealna prilika da pomirimo različite stavove, iskažemo toleranciju i oprostimo jedni drugima, a sve u cilju jačanja međuljudskih odnosa. Kao vjesnik pobjede nad iskušenjima, Bajram uspostavlja ravnotežu između materijalnih i duhovnih vrijednosti. Svima koji su postili iskreno želim da im Bog primi post", navodi se u čestitki ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke.

Bogdanović: Solidarnost i tolerancija ključni za suživot

Povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog Bajrama, svim građanima islamske vjeroispovjesti Ramazanski Bajram sa željom da ga provedu u zdravlju, sreći i blagostanju uputio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je naveo da Bajram podsjeća da istina, pravda i čovjekoljublje određuju suštinu ljudske egzistencije.

"Ovaj veliki praznik jeste duhovna i moralna formula kojom se jača čovjekov karakter i kojom se on otvara za drugog. Zato Bajram jeste završetak ramazanskog pročišćenja i dolazak do spoznaje da međuljudska solidarnost i tolerancija jesu ključni preduslovi za harmoničan suživot različitosti".

Husović: Očuvajmo zajedništvo

Povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama, najiskrenije čestitke reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću, pripadnicima islama u Crnoj Gori i dijaspori uputio je predsjednik Bošnjačke stranke, Rafet Husović.

"Zajedničke večere-iftari, u toku ramazanskog posta, su bile dobra prilika da promovišemo solidarnost i humanost, posebno naglašavajući obavezu očuvanja zajedništva. Jedan od dva najveća blagdana za muslimane sjutra dočekujemo sa radošću vjernika, koji trebamo provesti u duhu mira i praštanja", navodi se u čestitki.

U ime Bošnjačke stranke i svoje lično ime, Husović je čestitao ramazanski Bajram riječima "Bajram šerif mubarek olsun!".

Smolović: Da jedni druge poštujemo i razumijemo

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti čestitao je praznik - Ramazanski Bajram.

"Čestitam Ramazanski Bajram svim vjernicima koji slave, u želji da ovaj veliki praznik proslave u miru, dobrom zdravlju i blagostanju, okruženi svojom porodicom i prijateljima. Na kraju mjeseca ovog velikog Islamskog praznika, upućujem najljepše želje da jedni druge međusobno poštujemo i razumijemo, predani ljubavi i brizi prema najbližima, djelujući u cilju ostvarenja zajedničkog dobra svih građana", navodi se u čestitki Smolovića.

Čapuni: Posebna čestitka ide našoj braći u dijaspori

Predsjednik Opštine Ulcinj Ilir Čapuni svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti čestitao je praznik - Ramazanski Bajram.

"Kao što se post završava iftarom, tako i Ramazan završava Bajramom. Očišćenog duha i tijela, dočekujemo Bajram, i neka Vam sreća i zdravlje priznatog posta i same slave ispuni svaki dan u vašem životu. Danas, više nego prije, imamo potrebu da posjetimo jedne druge i da ove korake ka kućama bližnjih, komšija i prijatelja učinimo veselo i srećno. Ovi su koraci koji će utabaniti put bolje budućnosti naše i naše djece. I bajramsko gostoprimstvo i posjeta imaju svoje blagoslove. I za ovu slavu, jedna posebna čestitka ide našoj braći u dijaspori. Dok su daleko od rodnog kraja, oni ne uživaju u čarima Ulcinja i zagrljajima bližnjih, pa im zbog toga šaljemo ovu posebnu čestitku", navodi se u čestitki Čapunija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније