Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

13. 06. 2018. 15:46 >> 15:40
2

MITRIĆ PORUČIO VUKČEVIĆU

Ne postoji pravni pojam na ivici ustavnost

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić poručio je predsjedniku Sudskog savjeta Mladenu Vukčeviću da ne postoji pravni pojam da je nešto na ivici ustavnosti, već da postoje takozvani granični slučajevi u pravu.

Vukčević je u utorak kazao da Predlog zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojim se produžava mandat članovima Savjeta do izbora novog sastava, nije idealno, nego jedino moguće rješenje, koje je na ivici ustavnosti.

"Uvaženi kolega, uprkos nepobitnim činjenicama da si bio jedan od mojih najbriljantnijih studenata, da iza sebe imaš profesuru Ustavnog prava, nijesi uspio da me ubijediš "da je Izmjena Zakona o Sudskom savjetu na ivici ustavnosti!?", kaže Mitrić u otvorenom pismu Vukčeviću.

On je kazao da ne ne postoji pravni pojam da je nešto "na ivici ustavnosti", već postoje takozvani granični slučajevi u pravu.

"Ti odlično znaš da se nižim pravnim aktom ne mogu mijenjati i dopunjavati viši akti, a kad se to radi zakonom u odnosu na Ustav - to je već velika ustavno-pravna katastrofa, bez obzira "što ste prinuđeni na takvo rješenje", navodi Mitrić.

Prema njegovim riječima, kad bi se u praksi prihvatila ta teza da se zakonom može mijenjati Ustav, od Ustava za neko kraće ili duže vrijeme ne bi ostala ni jedna jedina norma.

"Stoga sam slobodan da ti, kao nekadašnjem svom vrlom studentu, pokažem pravni put, kako se ustavno može produžiti mandat 'starom' Sudskom savjetu. Taj put se zove analogija", kazao je Mitrić, redovni profesor Prava u penziji.

On podsjeća da član 127 stav 5 propisuje:"Mandat Sudskog savjeta je četiri godine." "Saznajemo da je to 2. jul. 2018.godine".

"Kako Ustav nije ništa propisao šta se dešava ako do isteka tog mandata ne bude izabran novi sastav Sudskog savjeta, već sjutra dan, 3.jula, imamo jedan društveni odnos koji nije regulisan pravom. To se zove pravna praznina, koja se 'popunjava' sličnom normom", rekao je Mitrić.

Kako je kazao, na sreću, ta "slična norma" se nalazi baš u Ustavu i to u članu 110 stav 2, koji propisuje: "Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu."

"Potrebno je samo da Skupština autentičnim tumačenjem riješi ovu pravnu stvar i produži mandat Sudskom savjetu do izbora novog sastava Savjeta. I tačka. Na kraju, moja malenkost odlično zna, da ti sve ovo odlično znaš", navodiu Mitrić u pismu Vukčeviću.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније