Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 06. 2018. 19:40 >> 19:33

SUDSKI SAVJET

Vukčević: Vladino rješenje jedino moguće

Vlada je zatražila da se Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama usvoji u parlamentu po skraćenom postupku, jer sadašnjim članovima Savjeta mandat ističe 2. jula. Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević predloženi tekst ne smatra idealnim rješenjem nego jedinim mogućim. S druge strane, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nije željela da komentariše rješenje, a pojasnila je i zašto.

Ministarstvo pravde kaže da je rješenje uskladilo sa standardima Evropskog suda za ljudska prava, i ne samo sa njima.

"Uporište za predloženo pravno rješenje daje i sistemsko tumačenje Ustava Crne Gore koji osnovnim odredbama utvrduje načelo podjele vlasti, a koje bi bilo ugroženo nefunkcionisanjem sudske vlasti", saopštilo je Ministarstvo.

Predsjednica Vrhovnog suda se uzdržala da sudi predloženom dokumentu i to ne bez razloga.

"Ja o tome neću govoriti jer prije svega zna se ko predlaže zakon i ko ga i usvaja. Naše je da primenjujemo pa makar ti zakoni ne išli nama u korist ali ne mozemo uticati", kazala je Medenica.

Za razliku od nje, predsjednik Sudskog savjeta rješenju je dao čak i ime.

"Ja to smatram, ne idealnim rješenjem, nego jedinim mogućim, koje je na na ivici ustavnosti. Neko ko smatra da treba osporavati to može pokrenuti pred Ustavnim sudom. Vjerujem da će Venecijanska komisija u tom pravcu donijeti i svoje mišljenje. Izučavao sam uporednu praksu i takva rješenja postoje u određenom broju zemalja", istakao je Vukčević.

Da li je rješenje ustavno izjasniće se Venecijanska komisija, koja će dati i konačnu riječ.

"Da sačekamo da vidimo kakva će ocjena biti, kako će prihvatiti to što im je ponuđeno, odnosno, njihova je maltene zadnja, kao preporuka za buduće radnje koje slijede na donošenju tog zakona", kaže Medenica.

Vukčević vjeruje da će Sudski savjet nastaviti da funkcioniše najbolje u novom sastavu od 3. jula.

"Vjerujem u dogovor, ali ako toga ne bude onda će se primjeniti nešto što je zakonsko rjesenje, pod uslovom da bude usvojeno kao iznuđeno rješenje, tako ga gledam ne kao optimalno", naglasio je Vukčević.

Medenica i Vukčević su su na odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu predstavili Izvještaj o radu Sudskog savjeta i stanju u sudstvu za prošlu godinu.

"Ono što smo htjeli to smo i postigli", kazala je Medenica na sjednici Odbora.

Da bi više postigli treba im, na primjer, više i prostora - slika i prilika je sudnica u kojoj se sudi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016, a koju svakodnevno gledamo i koja je najbolja. Treba im i više zakonskih mogućnosti u rukama.

Dakle, što su prije neki dan predložili iz tužilastva to su danas i oni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније