Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

12. 06. 2018. 18:07 >> 17:56

UNIVERZITET CG

Nabavljena oprema za studente s oštećenjem vida i sluha

Kompjuterska i specijalizovana oprema za studente sa oštećenjem vida i sluha na Univerzitetu Crne Gore (UCG) isporučena je danas Centralnoj univerzitetskoj biblioteci.

Kako je saopšteno iz Komunikacijskog i PR centra UCG, oprema je isporučena u okviru Erasums+ projekta Trans2Work - Prelaz studenata s invaliditetom od visokog obrazovanja do zapošljavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

„Pored programa mobilnosti studenata koji su počeli sa radnom praksom kod poslodavaca u Sarajevu i Novom Sadu, nabavka ove opreme predstavlja najvažniji mjerljivi rezultat Trans2Work projekta”, ocijenila je predstavnica UCG Tatijana Dlabač.

Prema njenim riječima, nabavka opreme je ujedno rezultat trogodišnjeg napora i nastojanja UCG da se obezbijede što bolji uslovi za rad studenata s invaliditetom.

„S obzirom na brojnost studenata sa invaliditetom koji studiraju na organizacionim jedinicama UCG u Podgorici, s ciljem djelimičnog uklanjanja operativnih barijera s kojima seoni svakodnevno susrijeću, oprema je ustupljena na korišćenje Centralnoj univerzitetskoj biblioteci čiji prostorni kapaciteti omogućavaju najširu korisničku dostupnost“, navela je Dlabač.

Iz UCG su kazali da je Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, kao jedan od partnera na projektu, podržalo realizaciju tih aktivnosti na projektu.

Kompjutersku i specijalizovanu opremu čine desktop računar, tablet, računarski program za uvećanje/čitanje teksta, naočare za virtuelnu realnost, elektronska lupa za uvećanje teksta za osobe sa oštećenjem vida, softverski sistem za sintezu govora na maternjem jeziku i čitač ekrana.

Nabavljena je i prenosiva induktivna petlja za osobe sa oštećenjem sluha, video kamere, bežični mikrofon, Brajev redak za osobe sa oštećenim vidom, LED televizor sa titlovanjem, audio-video aplikacija ili server koji omogućava titlovanje za osobe sa oštećenim sluhom (gestovni prevod ili prevod na znakovni jezik), Brajev štampač i softver za pripremu teksta za njega.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније