Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

12. 06. 2018. 16:57   >>  16:49 1

DAMJANOVIĆ OCIJENILA

Odliv talenata jedan od najvećih problema regiona

Odliv talenata jedan je od najvećih problema zemalja Zapadnog Balkan, ocijenila je ministarka nauke Sanja Damjanović tokom boravka u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Damjanović se danas sastala sa novoizabranim generalnim direktorom Direktorata za nauku i inovacije Žan Erikeom Pakeom, sa kojim je razgovarala o mogućnostima finansiranja Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST).

Navodi se da je Damjanović upoznala Pakea sa dosadašnjim aktivnostima na uspostavljanju inicijative, ističući da je u prethodnih godinu dana, naročito od oktobra, postignuto mnogo rezultata na jačanju ove ideje i njenom transformisanju u regionalni projekat.

„Ona je posebno istakla podršku i spremnost Vlade Crne Gore da ovu ideju prihvati kao izuzetan generator razvoja čitavog regiona, ne samo na polju nauke, nego i ekonomije“, kaže se u saopštenju.

Damjanović je kazala da region Zapadnog Balkana ima izvrsnu prošlost i tradiciju kada je o nauci riječ, kao i da je Institit način da se ta prošlost obnovi na najbolji mogući nacin.

„Jedan od najvećih problema našeg regiona je odliv talenata. Decenijama ne uspijevamo da u zemljama zadržimo najbolje među najboljima, iz razloga što u regionu ne postoji takozvani “first class research”, kao ni vrhunska naučna infrastruktura koja bi omogućila naučnicima da rade u uslovima kao njihove kolege u inostranstvu“, navela j Damjanović.

Prema njenim riječima, ovaj projekat može da promijeni tu sliku i, ne samo zadrži postojeće, nego i vrati veliki broj onih koji su napustili region.

„Na ovaj način riješili bi naše višestruke probleme, ali i neke od vaših velikih izazova, smanjili bi jaz koji je sada više neko očigledan između Zapadnog Balkana i ostatka Evrope“, kazala je Damjanović.

Pake je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je svjestan problema sa kojima se Balkan suočava već decenijama, posebno imajući u vidu činjenicu da je jedno vrijeme proveo u Direktoratu za proširenjem upravo na poziciji Direktora za Zapadni Balkan.

„Ovo je sjajan projekat o kojem sam puno čuo od svojih kolega, ali i mog prethodnika Roberta Jana Smitsa, i spreman sam da pomognem da se nađe način za finansiranje ove inicijative“, kazao je Pake.

Iz Miniistarstva je saopšteno da su, pored Damjanović, sastanku su prisustvovali i nekadašnji generalni direktor CERN-a i inicijator ideje SEEIIST, Hervig Šoper, koordinator TIARA projekta Aleksan Roj i ambasador Bojan Šarkić.

Roj je, kako se navodi, istakao da je segment finansiranja u narednoj godini krucijalan za ovaj projekat.

On je kao rješenje predložio finansiranje projekta kroz pozive EU za istraživačku infrastrukturu, kao i obezbjeđivanje inicijalnih sredstava kao svojevrsnog mosta, dok poziv za istraživačku infrastrukturu ne bude finalizovan.

Roj je naveo i niz primjera koje EU može slijediti i koje je primjenjivala za slične projekte u prošlosti.

Šoper je posebno istakao važnost sadašnjeg momenta jer, kako je kazao, smatra da je ovaj projekat zaista uspio da na pravi način animira naučnu, ali i političku zajednicu.

„Hadronska kancer terapija jednoglasno je od strane regiona izabrana kao opcija za budući institut i sada je pravi momenat za prepoznavanje dosadašnjih napora od strane EU“, istakao je Šoper.

Pake je, kako se navodi, kauzao da je saglasan sa navedenim stavovima i obećao da će u narednom periodu obaviti niz potrebnih razgovora sa kolegama iz drugih sektora, kako bi se našao način da se ova inicijativa pokrene.

„Nakon sastanka sa Pakeom, Damjanović se susrela sa šefom jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za politiku susjedva i pregovore o proširenju, Tomasom Haglajterom, sa kojim je razmotrila mogućnost finansiranja ovog projekta kroz IPA strukturu, sa posebnim akcentom na regionalnu IPA komponentu“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će se Damjanović kasnije danas sastati i sa generalnim direktorom Udruženog istraživačkog centra JRC, institucije koja trenutno pruža podršku Crnoj Gori na uspostavljanju Strategije pametne specijalizacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније