Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 06. 2018. 14:39 >> 14:57
13

NVO I PARTIJE O SMJENI KADIJE

Savjet RTCG bez legitimiteta, da podnesu ostavke

NVO Media Centar pozvao je članove Savjeta RTCG da bez odgađanja podnesu ostavke a jučerašnje saopštenje Savjeta, upućeno Evropskoj komisiji, SAD i OSCE-u, ocijenio kao nastavak unižavanja uloge tog tijela. Povodom smjene Andrijane Kadije reagovale su i Demokrate Crne Gore, Građanski pokret URA i Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP).

"Media Centar poziva članove Savjeta RTCG da bez odgađanja podnesu ostavke i tako makar ublaže lično i kolektivno posrnuće. Jučerašnje saopštenje Savjeta, upućeno Evropskoj komisiji, SAD i OSCE-u, samo je nastavak unižavanja uloge ovog tijela započetog u Skupštini Crne Gore partijskom akcijom razrješenja vlasti nepodobnih članova, preko smjene prethodnog predsjednika Savjeta Vladimira Pavićevića, politički motivisane protivzakonite odluke o razrješenju generalne direktorice Andrijane Kadije i, konačno, izborom Božidara Šundića za v.d. generalnog direktora", navodi se u saopštenju Media centra koje potpisuje predstjednik Skupštine te NVO, Dragoljub Vuković.

On dodaje da je "Savjet RTCG svojim djelovajem, potpomognutim odlukama većine u Skupštini, postao je karikatura i lišen je bilo kakvog legitimiteta za upravljanje dobrom svih građana".

Demokrate: Cilj smjene Kadije ustoličavanje jednoumlja

Cilj smjene generalne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije ne može biti ništa drugo do ustoličavanje jednoumlja u toj medijskoj kući, preko kojeg se ono namjerava generisati i u cijeloj državi, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz te stranke, smjena Kadije samo je jedan od znakova da Demokratska partija socijalista (DPS) uveliko upražnjava metode obračuna sa neistomišljenicima, kakvih se ni najozloglašeniji totalitarni režimi u istoriji ne bi postidjeli.

"Cilj ove smjene ne može biti ništa drugo do ustoličavanje jednoumlja u Radio i Televiziji Crne Gore (RTCG), preko kojeg se namjerava generisati jednoumlje i u cijeloj državi", kaže se u saopštenju.

URA: Zbog situacije u RTCG trpjeće pregovori sa EU

Pregovori o pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) trpjeće zbog situacije u Radio Televiziji Crne Gore (RTCG), jer je nemoguće u takvim uslovima očekivati napredak i zatvaranje najvažnijih poglavlja, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Potpredsjednik te stranke Neđeljko Rudović ocijenio je grotesknim stavove članova Savjeta RTCG-a, koji su kazali da su ocjene predstavnika EU, OEBS-a i Stejt dipartmenta o ugroženosti slobode i nezavisnosti medija smjenom generalne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije, neutemeljene.

SDP: DPS ratuje da sačuva vlast

Namjera DPS vlasti da se obračuna sa upravom RTCG i svim slobodnim ljudima u njoj je dovedena do konačnog izvršenja kroz smjenu Andrijane Kadije, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Da, kako su kazali, stvar bude bizarnija, formalni razlog za smjenu je ugovor koji finansira Evropska Komisija i kojim bi se unaprijedio rad Javnog servisa. 

"Da ne bi bilo zabune, identičan je DPS obrazac kao i u devedesetim, partijski umjesto Javnog servisa i partijski aktivisti u ulozi novinara, spikera i uprave", navodi se u saopštenju SDP-a koje je potpisao portparol stranke, Mirko Stanić.

Vrlo brzo će im kaže Stanić postati jasno "da se ne može unižavati novinarska struka, krštiti ljudska prava i zaustavljati evropski put Crne Gore, samo zato što je 'šef' tako naredio".

"I tada i sada se ratuje sa međunarodnom zajednicom da bi se sačuvala gola vlast. Tada su rušili Jugoslaviju, ovim potezom ruše evropski put Crne Gore.Za sve koji časno rade svoj posao u RTCG velika podrška i veliko hvala u ime onih kojima ne treba partijska nego televizija svih građana naše zemlje", zaključio je Stanić. 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније