Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

08. 06. 2018. 16:00 >> 15:57

"BIRAJMO ŠTA GLEDAMO"

Zaštiti djecu od štetnih medijskih sadržaja

"Birajmo šta gledamo", naziv je kampanje koju je organizovala Agencija za elektronske medije i UNICEF za djecu Osnovne škole “Vlado Milić” u formi likovne radionice.

Prema konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, djeca se moraju zaštiti od štetnih medijskih sadržaja.

Izložbu je otvorio poznati mladi umjetnik Vučić Ćetković, prijatelj kampanje medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo".

Ćetković je, zajedno sa njegovom nastavnicom likovnog iz osnovne škole - Radmilom Mišković, organizovao likovnu radionicu za djecu u OŠ Vlado Milić u Podgorici. Djeca su prvo analizirala medijske poruke i razgovarala o medijskoj pismenosti, a zatim sama napravila poruke za vršnjake i roditelje na temu "Birajmo šta gledamo".

"Kroz kritičko razmišljanje i medijsko opismenjavanje, djeca jačaju otpornost na sve medijske poruke. To je ključno za medijske sadržaje lošeg kvaliteta koji se po zakonu ne mogu zabraniti. Takodje, nemoguće je u današnjem digitalnom dobu djecu izolovati od svih loših medijskih poruka, zbog čega je medijska pismenost jedino rješenje", objašnjava Ćetković.

Medijska pismenost je sposobnost da se različiti medijski sadržaji koriste, analiziraju, kritički procijene i stvaraju. Pomoćnica ministra prosvjete Ministarstvo prosvjete Crne Gore Arijana Nikolić Vučinić smatra da je ona neophodna svoj djeci u 21. vijeku.

"Razni časovi, kao što su časovi umjetnosti, informatike i tehnike mogu da posluže upravo za medijsko opismenjavanje djece. Nastavnici treba na tim časovima da djeci pokažu kako da analiziraju medijski sadržaj kroz pitanja: ko ga je napravio, za koga je napravljen i sa kojim ciljem. Na taj način, stvara se kritičko mišljenje", objašnjava Nikolić Vučinić.

Direktorica škole Biljana Ćulafić smatra da medijska pismenost predstavlja suštinu "demokratskog građanstva".

"Djeca treba da nauče da kritički razmišljaju kada biraju i koriste razne vrste medija. Jedino će tako moći da izrastu u informisane građane sposobne da kritički procijene pouzdanost različitih informacija, kao i građane koji koriste medije kako bi ostvarili svoja prava i unaprijedili društvo", zaključuje Ćulafić.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, djeca se moraju zaštititi od štetnih medijskih sadržaja. U isto vrijeme, Konvencijom je propisano da djeca imaju pravo da učestvuju u medijima.

Iz tog razloga, UNICEF je, s Agencijom za elektronske medije Crne Gore, pokrenuo kampanju “Birajmo šta gledamo” kako bi se djeca u medijima istovremeno i štitila i promovisala.

Cilj kampanje je promocija medijske pismenosti među roditeljima i djecom, unapređenje kvaliteta izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta i poboljšanje kvaliteta medijskih programa za mlade u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније