Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

08. 06. 2018. 11:50 >> 11:49

DROBNJAK OCIJENILA

Neophodna rodna uravnoteženost

Rodno balansiranom zastupljenošću poslanika i poslanica postiže se neophodna raznolikost pristupa izazovima što dovodi do potpunih i kvalitetnijih rješenja, ocijenila je predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak.

Drobnjak je govorila na dvodnevnoj radionici skupa Women Political Leaders (WPL) Summit 2018 - „Vrijeme je! 100 razloga za akciju“ u Litvaniji.

Govoreći o primjeni Akcionog plana za rodno osjetljivu Skupštinu Crne Gore, Drobnjak je istakla kako njegova primjena utiče na podizanje svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti i integraciji politika rodne ravnopravnosti i osnaživanju mehanizama za njeno ostvarivanje u parlamentu.

„Kako je istinski preduslov demokratije jednakost žena i muškaraca, neophodno je postići rodnu uravnoteženost u političkom zastupanju i unaprijediti posvećenost konceptu rodne ravnopravnosti u svim parlamentima“, kazala je Drobnjak.

Skupština Crna Gore, kako je istakla, posvećena je usvajanju rodno odgovornih zakona i politika i jačanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti u kulturi skupštinskog rada.

Prema njenim riječima, rodno balansiranom zastupljenošću poslanika i poslanica postiže se neophodna raznolikost pristupa izazovima što dovodi do potpunih i kvalitetnijih rješenja.

"Povećanje broja žena u politici dovodi i do promjene političke retorike i do stavljanja na dnevni red pitanja za koje su žene tradicionalno zainteresovane“, istakla je Drobnjak.

WPL je događaj na kojem učestvuje više od 300 žena (predsjednice država, vlada i poslanice) iz cijelog svijeta.

Tokom dvodnevnog rada govorilo se o izazovima sa kojima se društva i institucije suočavaju u digitalnom dobu, sa posebnim osvrtom na to kako digitalno okruženje može biti pokretač ekonomskog i društvenog razvoja, kao i postizanja inkluzivnog društva.

"Fokus je bio i na temama ženskog liderstva, značaju rodno odgovornih parlamenata, ekonomskom osnaživanju žena kao i upotrebi društvenih mreža u političkom radu žena", saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Organizator skupa je Evropski institut za rodnu ravnopravnost EIGE u Viljnusu, dok je pokroviteljka predsjednica Litvanije Dalija Grybauskaite.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније