Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me

07. 06. 2018. 12:09   >>  14:54 31

PORUKA S PROTESTA

Svi članovi Savjeta da podnesu ostavke

Vlast želi da povrati RTCG pod svoju kontrolu, poručili su organizatori protesta "Nezavisni javni servis i tačka". Oni su poručili da ne brane generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju, već princip nezavisnosti Javnog servisa i pozvali članove Savjeta RTCG da podnesu ostavke.

 

Protest uoči sjednice Savjeta RTCG, na kojoj će raspravljati o razrješenju generalne direktorice, održan je na platou ispred Javnog servisa.

Dragoljub Vuković iz Media centra poručio je kako je cilj vlasti da povrati RTCG pod svoju kontrolu.

"Oni koji nijesu bili pod kontrolom vlasti istjerani su iz Savjeta. Ne branimo Kadiju i Mićunovića već nezavisnost Javnog servisa i pravo građana da kontrolišu vlast", naveo je Vuković. 

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović-Marković ocijenila je kako vlast zarobljava institucije, i želi da cijeli sistem radi za njihove privatne interese.

"Žele da RTCG bude pod njihovom kontrolom. Sada svi znaju da je car go", kazala je ona.

Slavica Striković iz Ženske akcije kazala je da su smjene pokrenute kada svaki drugi građanin vidi pomake u radu RTCG.

Mila Radulović iz Društva profesionalnih novinara, kazala je da urednici i novinari u RTCG rade pod velikim pritiskom.

 "Apelujemo na članove Savjeta da razmisle prije glasanja. Takođe i Vlada bi trebalo da razmisli, jer se ne bi reklo da im je sloboda medija prioritet", kazala je Radulović.

Radoš Mušović iz Centra za razvoj nevladinih organizacija poručio je kako je danas teško biti slobodan građanin, novinar i Andrijana Kadija.

"Ona (Kadija) danas će podnijeti žrtvu potrebe da kažemo - dosta je! Ovo je obračun sa svima nama koji ne želimo mrak", naveo je Mušović.

Organizatori protesta su poručili da bi svi članovi Savjeta trebalo da podnosu ostavke.

"Svi članovi Savjeta RTCG treba da podnesu ostavke i tim činom omoguće povratak u stanje legalnosti koje je narušeno nezakonitim izbacivanjem iz Savjeta članova koji nijesu bili pod kontrolom vladajućih struktutra. Njihove ostavke bi predtsvaljale čin odgovornosti i znak da u Savjetu n epredstavljaju poliričke partije već građane i građanke i orvorile bi proces legalnog izbora novog saziva Savjeta RTCG", prenio je Vuković poruke današnjeg skupa.

On je poručio da bi jedino novi Savjet imao legitimitet da donosi odluke, pa i one koje se tiču aktuelnog menadženta RTCG.

"U slučaju da zahtjev o ostavkama bude ignorisan, pozivaju se članovi Savjeta RTCG koji nijesu saglasni sa političkim nasiljem koje vlast vrši nad nacionalnim javnim servisom, i koji sebe smatraju predstavnicima građana i građanki, da se povuku iz Savjeta i tako dodatno delegitimišu političkim nasiljem uspostavljenu većinu u ovom tijelu", poručeno je sa skupa ispred zgrade RTCG.

Skup je oragnizovala NVO Media centar a podržali NVO Akcija za ljudska prava i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore. Prisustvovali su i predstavnici pojedinih opozicionih partija u Crnoj Gori - Miodrag Lekić, Dritan Abazović, Ranko Krivokapić, Ivan Vujović, Aleksa Bečić.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније