Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me

07. 06. 2018. 12:45 >> 15:24
74

SAVJET ODLUČIO

Kadija smijenjena, Šundić v.d. direktora RTCG

Članovi Savjeta RTCG razriješili su generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju s te funkcije. Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTCG, Savjet je izabrao Božidara Šundića.

 

Kadijino razjrešenje, tajnim glasanjem, podržalo je šest članova Savjeta, dok su dva bila protiv.

Nakon glasanja Savjet je dao pauzu od 20 minuta.

Za v.d. generalnog predloženi Šundić i Bošković

Nakon polučasovne pauze i Kadijine smjene, predsjednik Savjeta Ivan Jovetić je zahvalio Kadiji na dosadašnjem radu. 

"Smatram da je riječ o vrhunskom novinaru i osobi koja će na taj način nastaviti da doprinosi radu RTCG", kazao je Jovetić.

Član Savjeta Milan Radović predložio je urednika istraživačke redakcije Mirka Boškovića za v.d. generalnog direktora RTCG. 

Član Savjeta Mimo Drašković predložio je Božidara Šundića za v.d. generalnog direktora RTCG. On je saopštio da je riječ o afirmisanom novinaru koji ima 30 godina radnog iskustva. Drašković je kazao da je zadovoljan radom Mirka Boškovića, ali da bi njegovim imenovanjem za v.d. generalnog direktora RTCG izgubila jedinog istraživačkog novinara. 

Tajnim glasanjem Šundić je izabran za v.d.  generalnog direktora RTCG. Za njega je glasalo šest članova Savjeta, a za Boškovića dva. 

Inicijativu za razrješenje Kadije, podnio je član Savjeta, Mimo Drašković, koji je u obrazloženju je naveo da je ugovor između RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO) koncipiran suprotno međunarodnim odredbama nezavisnosti Javnog servisa i Zakonu o RTCG.

Drašković je ocijenio da bi Kadija trebalo da se izvini članovima Savjeta, zbog, kako je naveo, njenog ponašanja sa prethodne sjednice.

"Otkad sam podnio inicijativu, svjedočili smo pritisku pojedinih medija i NVO, a tu je i današnji protest koji je ispred RTCG organizovao bivši član Savjeta", kazao je Drašković.

 On je dodao da je mu je Pravna služba RTCG odgovorila da nije bila upoznata sa sadržinom ugovora sa CGO.

"Neprihvatljivo je da CGO utiče na uređivanje RTCG. Eksluzivno pravo koje je dato CGO da bira goste u emisijima i uvodi eksterne mentore, neprihvatljivo je. Prije svega zbog uloge RTCG i međunarodnih preporuka. Taj ugovor je otvorio prostor za nedozvoljen uticaj, čime je dovedena u pitanje neutralnost i objektivnost RTCG", naveo je Drašković.

Kadija je kazala kako je svjesna da se ne može odbraniti od unaprijed donešene odluke.

"Nijesam lopov ni prevarant. Smijenićete me nezakonito. To je dobro jer teško da bi mogli da sarađujemo. Ne želim nikome da prođe ono što sam ja morala", navela je ona.

Kadija je ocijenila da ugovor sa CGO nije donio nikakvu štetu, već samo dobro za RTCG.

"Sve emisije i prilozi urađeni su profesionalno. Ugovor sa CGO, RTCG ne košta ni centa. Zbog toga Savjet nijesam ni upoznala o njemu, jer to moram da radim samo ako RTCG nešto plaća preko 100.000 eura", navela je Kadija.

Ona je dodala da je kriva jer je apolitična.

"Nijesam nikoga pitala za koga je. Držala sam distancu od vlasti i opozicije. RTCG nikada nije bila nezavisnija. Ne smjenjujete me što sam lošije radila od prethodnika već što sam nepodobna", rekla je Kadija.

Prema njenim riječima, RTCG je poslovala pozitivno.

"Isplatili smo zaostale prevoze, sami vratili dio duga Radio-difuznom centru, počeli prvu fazu digitalizacije. Istraživanje javnosti je pokazalo da smo prvi po povjerenjeu. Danas treba da budem ponosno poslije ovakvih rezultata. Nemam leđa, ali imam kičmu, i neću dati nikome da je slomi. Kako sam radila, tako mi Bog vratio", poručila je Kadija.

Član Savjeta, Milan Radović, kazao je da se javno izjasnio o inicijativi, podsjećajući da neće podržati razrješenje Kadije.

"Glasaću za povjerenje Kadiji. Ono što je uradila sa informativnim programom je prevaga u odnosu na grešku u ugovoru sa CGO", precizirao je Radović.

Vukotić je kazao da je bio protiv smjene bivšeg direktora Rada Vojvodića, dodajući da će danas glasati protiv Kadijine smjene.

"Prethodni Savjet je olako koristio moć za smjenu direktora. Smjenom Branka Vojičića načinjena je šteta oko 80.000 eura, vidim da je slična situacija i s Vojvodićem. Članovi Savjeta mogu tako da glasaju jer nemaju nikakvu odgovornost. Da je neko od zaposlenih napravio štetu od 80.000, vjerujem da bi bio u zatvoru", naveo je Vukotić.

On je ocijenio da je informativni program za vrijeme mandata Kadije i direktora TVCG, Vladana Mićunovića, značajno poboljšan.

Član Savjeta, Slobodan Pajović, kazao je da su i na prošloj sjednici konstatovali da je ugovor s CGO nezakonit.

"CGO može da određuje u tri emisije sve od gostiju do teme. Smatram da je i aneks ugovora pogrešan, da novinari mogu biti plaćeni sa strane. Kad je neko plaćen sa strane, ne može biti nezavisan", naveo je Pajović.

Predsjednik Savjeta, Ivan Jovetić, kazao je da TVCG mora biti apolitična i profesionalna.

"Postoji određeno trenje između Savjeta i menadžmenta i to uliva nesigurnost, posebno kod zaposlenih. Nijesam zadovoljan ni izvještavanjem sa sjednica Savjeta, jer neke stvari nijesu pomenute", naveo je Jovetić.

On je dodao da bi Savjet trebalo da dobija više informacija od menadžmenta, i prije nego što ih sami zatraže.

"Ugovor sa CGO narušio je imidž ove kuće", smatra Jovetić.

Drašković je dodao da je ugrožavanje nezavisnosti kršenje Zakona.

"Nijesam donio nijednu štetnu odluku za RTCG, a vidio sam da je TVCG posebno otvorena za bivšeg člana Savjeta i njemu bliske NVO", kazao je Drašković.

 

Vukotić samo za direktan prenos sjednice

Na početku sjednice, direktor TVCG, Vladan Mićunović predložio je da RTCG uživo prenosi tačku o povjerenju generalnoj direktorici, što Savjet nije usvojio.

Taj predlog je podržao samo član Savjeta Perko Vukotić, Milan Radović je bio uzdržan dok su ostali bili protiv.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić kazao je da je Savjet o tome trebalo ranije obavijestiti.

"Smatram da je onda trebalo prenositi cijelu sjednicu i izaći u susret i drugim medijima koji su to tražili",  naveo je Jovetić.

Drašković je istakao da su i ranije sjednice mogle biti prenošene uživo.

"Ovo nije prva sjednica na kojoj se raspravlja o povjerenju generalnom direktoru, a ranije nijesu prenošene", naveo je Drašković.

 

Пратите нас на

Коментари74

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније