Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 07. 2013. 13:06 >> 13:11

PRAVO NA AMNESTIJU

Vladina odluka u skladu sa evropskom praksom

Odluka Vlade da pravo na amnestiju imaju osobe koje su osuđena za krivično djelo teško ubistvo je ispravna i u skladu sa praksom evropskog pravosuđa, ocijenio je advokat Zdravko Begović.

Vlada je u četvrtak utvrdila amandmane na Predlog zakona o amnestiji kojima je predviđeno da se amnestijom obuhvate i pravosnažno osuđeni za teško ubistvo.



Begović je, agenciji Mina, kazao da je ta odluka Vlade dobra.

„Smatram da je opravdano da se tim licima dodijeli pravo na amnestiju u visini od 20 odsto od osuđene kazne“, rekao je on.

Prema riječima Begovića, osuđeni na najstrože zatvorske kazne su adekvatno kažnjeni.

„Samim tim imaju prava kao i ostali osuđenici“, rekao je on.

Kako je kazao, Vladina odluka je u skladu sa evrpskom praksom.

„U zakonodavstvima evropskih zemalja daje se mogućnosti određenih beneficija licima koja su pravosnažno osuđena. Psolije dvije trećine odslužene kazne daje se zakozvani uslovni otpust“, rekao je Begović.

U Građanskoj alijansi smatraju da je potrebno preispitati motive koji su natjerali Vladu da proširi krug osoba na koje se odnosi Predlog Zakona o amnestiji.

 

Vujičić: Ispitati motive Vlade


Koordinator programa vladavina prava u GA Zoran Vujičić rekao je da je taj stav Vlade u određenoj koliziji sa stavom te institucije od 21. februara, „gdje iako podržavajući taj Zakon kažu da se mora ograničiti i suziti krug lica koji bi bili obuhvaćeni amnestijom“.

„Zbog toga bi trebalo preispitati motive koji su natjerali Vladu da proširi krug lica koji će biti amnestirani“, kazao je Vujičić agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, Zakon o amnestiji je čin milosrđa države prema pravosnažno osuđenim osobama.

„I da te osobe imaju pravo da se resocijalizuju i da im se da druga šansa oprostom od dijela kazne, i da kao takav ima našu podršku u njegovom izvornom značenju i smislu“, rekao je Vujičić.

On smatra da je taj Zakon u crnogorskim uslovima je „ispolitizovan, što je veoma loše“.

„Od Crnogorske nezavisnosti ovo će biti četvrti Zakon o amnestiji što je skoro svake dvije godine, i što nije dobro jer pokazuje da služi za skupljanje političkih poena“, ocijenio je Vujičić.

On je naveo da pozivanje Vlade da su samo željeli da ispoštuju volju 20 hiljada građana i pozivanje na član 93.Ustava gdje se kaže ko sve ima pravo da predlaže zakone, pa između ostalih i građani potpisom preko poslanika, „nije do kraja tačno“.

„Naime, građani su podnijeli inicijativu, a poslanik koji je podnio amandmane da bi razradio zakon što je u skladu sa preporukom Vlade je odlukom te iste Vlade izbrisan što baca sumnju na iskrene namjere Vlade“, upozorio je Vujičić.

Upitan da li je sadašne rješenje Zakona u skladu sa evropskom praksom, Vujićić je rekao da je davanje amnestije svake ili svake druge godine nije u dobrom duhu koji amnestija sa sobom nosi.

„Bilo bi interesantno i čuti mišljenje Sudstva i Tužilaštva jer se sa ovolikim brojem amnestija i njihov rad u neku ruku poništava. A javno mnjenje je skroz isključeno iz ove priče što je nova dimenzija koja ne smije biti zaboravljena“, kazao je Vujičić.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније