Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

05. 06. 2018. 11:55   >>  11:48

JAVNI RESURSI

ASK: Nije bilo zloupotrebe u kampanjama

Tokom kampanja za predsjedničke i lokalne izbore nije bilo zloupotreba javnih resursa, ocijenila je Agencija za sprječavanje korupcije.

Načelnik Odsjeka za sprovođenje mjera kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, Dušan Drakić, kazao je da je te kampanje obilježilo odgovorno ponašanje organa vlasti kad su u pitanju izvještavanja o budžetskoj potrošnji, putnim nalozima, socijalnim davanjima, zapošljavanjima i budžetskoj rezervi.

„Imamo situaciju da je u prvih pet mjeseci ove godine apsolutno transparentno prikazana upotreba javnih resursa u izbornoj kampanji, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja“, kazao je Drakić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je ukupna potrošnja organa vlasti na državnom i lokalnom nivou, zajedno sa svim analitičkim karticama, objavljena i dostupna na njihovim internet stranicama.

Drakić je kazao da je za lokalne izbore dostavljeno 382 petnaestodnevnih izvještaja, 21.437 putnih naloga, 1.275 analitičkih kartica, 1.643 ugovora o zapošljavanju i 101 izvještaj o mjesečnoj potrošnji, odnosno ukupno 24.838 izvještaja organa vlasti.

Dodatno, kako je naveo, na sajtu Agencije se redovno objavljuju tabelarni presjeci iz izvještaja organa vlasti gdje se na jednom mjestu nalaze osnovni podaci iz izvještaja kao i linkovani sajtovi institucija na kojima su izvještaji objavljeni.

„I pored stalnog upoznavanja javnosti, stalnih poziva nevladinom sektoru da prisustvuju radu radne grupe za praćenje izbora i sjednicama Savjeta ASK-a i da iznesu sumnje u kršenje zakona ili nezakonitu upotrebu javnih resursa, prigovora Agenciji tokom kampanja nije bilo“, kazao je Drakić.

On je rekao da je preko hiljadu organa vlasti u prvih pet mjeseci gotovo u potpunosti ispunilo obaveze i kontinuirano izvještavalo i prikazalo podatke o upotrebi javnih resursa u kampanji.

„Možemo doći do zaključka da nije bilo zloupotreba javnih resursa u izbornim kampanjama za predsjedničke i lokalne izbore, odnosno da sa stanovišta rada Agencije nije bilo kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja od organa vlasti“, kazao je Drakić.

Kandidati prikupili 740 hiljada eura

Samostalna savjetnica u Odsjeku, Marija Madžgalj, podsjetila je da je na predsjedničkim izborima učestvovalo sedam političkih subjekata, odnosno kandidata za predsjednika.

„Prema podacima Agencije, oni su prikupili ukupno 740 hiljada eura, od čega najviše kandidat Milo Đukanović 330 hiljada, potom kandidatkinja Draginja Vuksanović 70 hiljada i kandidat Mladen Bojanić 49 hiljada eura“, precizirala je Madžgalj.

Kako je navela, u izvještajima koje su Agenciji dostavili kandidati prikazani su troškovi kampanje u visini od 950 hiljada eura.

„Najveće troškove kampanje prikazao je kandidat Đukanović, 530 hiljada eura. Slijedi kandidat Bojanić koji je prikazao troškove od 187 hiljada, odnosno kandidatkinja Vuksanović sa 88 hiljada eura. Ostali kandidati prijavili su dosta niže troškove kampanje od navedenih kandidata“, kazala je Madžgalj.

Ona je dodala da su svi izvještaji o prikupljenim i utrošenim sredstvima dostavljeni ASK-u i objavljeni na sajtu tog organa, dok je u toku provjera izvještaja sa podacima do kojih je Agencija došla prilikom redovne kontrole aktivnosti političkih subjekata u izbornoj kampanji, kao i kontrole pružaoca usluga, čiju je dokumentaciju prikupila.

Madžgalj je kazala da je, kad su u pitanju lokalni izbori održani u maju, ukupno bilo 83 izborne liste, dok je za potrebe finansiranja otvoreno 46 izbornih računa.

Prema njenim riječima, četiri subjekta nijesu otvorila račun, odnosno o tome nijesu obavijestili ASK - Savez za pomirenje Bijelo Polje, Srpska koalicija Bijelo Polje, Demokratski front Kolašin i Grupa građana Reforma za Bar.

Iz Agencije su kazali da, i pored slatih upozorenja, jedino kandidat za predsjednika Dobrilo Dedeić nije dostavio izvještaj o imovini i prihodima kandidata, i u toku je prekršajni postupak protiv njega.

„Iako završni izvještaji političkih subjekata još nijesu dostavljeni, iz zasad prikupljenih podataka evidentirano je da su politički subjekti prikupili oko 76 hiljada EUR od priloga fizičkih lica“, kazala je Madžgalj.

Agencija je, kako je navela, izvršila terensku kontrolu i neposredan uvid u dokumentaciju šest subjekata, odnosno 22 njihova izborna računa.

Madžgalj je kazala da je iskontrolisano ukupno 234,6 hiljada eura prikupljenih sredstava i oko 186 hiljada troškova kampanje, od čega najviše na reklamni materijal, oko 73 hiljade, i elektronske medije i radio stanice, po oko 33 hiljade.

Ona je kazala da je Agencija tražila 151 izjašnjenje od obveznika zakona u vezi sa pojedinim stavkama iz dostavljenih izvještaja, i uputila 279 upozorenja obveznicima zakona, većinom iz razloga nedostavljanja ili neobjavljivanja izvještaja u propisanom roku.

„Ukupno su izvršene 63 kontrole na terenu, gdje je kontrolisano 207 obveznika zakona, i to četiri ministarstva, 11 opština, 27 obrazovnih ustanova, 15 organa vlasti i šest političkih subjekata“, navela je Madžgalj.

Ona je dodala da će o svim rezultatima i sprovedenom nadzoru i kontroli javnost biti obaviještena kroz Izvještaje koje će Agencija donijeti i objaviti do 15. juna za predsjedničke, i do 27. juna za lokalne izbore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније