Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tanja Debeljević, TVCG

05. 06. 2018. 07:29 >> 07:30
26

DŽOMIĆ O INICIJATIVI

Vraćanje imovine - kampanja bez utemeljenja

Crnogorski manastiri, crkve i ostala kulturna dobra treba da budu vraćeni na upravljanje državi, poručeno je iz Savjeta građanske peticije Amanet. Oni su prikupili skoro 7.000 potpisa kojima traže poništenje upisa Srpske pravoslavne crkve kao vlasnika imovine. Iz Mitroplije crnogorsko primorske odgovaraju da je po riječ o smišljenoj medijskoj kampanji i da tome ne treba posvećivati pažnju.

Ali iako se tiče i ostalih vjerskih zajednica prst je uprt u dvije - Mitropoliju crnogorsko primorsku Srpske pravoslave crkve i Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Oni, kako ih se inicijativa tiče, tako je i tumače.

Velibor Džomić iz SPC smatra da je riječ o smišljenoj medijskoj kampanji, bez, kako je kazao, ikakve valjanosti, utemeljenosti i sadržine.

"Tako da mislim da tome ne treba posvećivati neku pažnju, pogotovo što su u pitanju uglavnom isti likovi koji već godinama pokušavaju da ponište pravni poredak Crne Gore i da zapravo unesu jedan haos u društveni život u Crnoj Gori”.

S druge strane, Stevo Vučinić iz CPC smatra da SPC ne priznaje državu i da radi protiv njenih interesa.

"Oni pokušavaju da tu imovinu sačuvaju zato što ona koristi Beogradskoj patrijaršiji, a i nekim drugim stranim silama za raspirivanje antiustavih djelatnosti protiv države Crne Gore koju oni ne priznaju, jer su oni crkva jedne druge države i jednog drugog naroda. I naravno to je jedno i političko pitanje na način kako to doživljava Beogradska patrijarsija i naravno za crnogorsko političko, strategijsko i identitetsko i kulturno i svako drugo”.

I naravno u Crnoj Gori po ko zna koji put otvara se ova priča. Ako se prepričavalo da je pitanje zatvaranjem ko bi dobio, a ko izgubio i ne čudi što se tako dugo o crkvenoj imovini svako malo govori.

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније