Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 07. 2013. 15:08   >>  15:26 6

ZAHTJEVI VLADI

LGBT zajednica bi u udžbenike

Nakon prve Parade ponosa, koja je održana 24. jula u Budvi, LGBT zajednica u Crnoj Gori želi izmjene u obrazovnom sistemu, odnosno inovirane udžbenike sa konceptom LGBT prava, bolju školsku klimu i bolji nastavni kadar koji će promovisati LGBT prava.

To su , između ostalog, na današnjoj konferenciji za novinare saopštili predstavnici LGBT Foruma Progres koja je organizovala prvu Paradu ponosa.

Poslije, kako su saopštili iz LGBT Foruma Progres, uspješno okončane Parade u Budvi, predstavnik  te NVO Aleksandar Zeković saopštio je i prvi zahtjev budvanskog prajda, prenosi Radio Antena M.

 “Neodložne i hitne promjene u crnogorskom obrazovnom sistemu. Promjenu udžbeničke politike sa konceptom ljudskih LGBT prava, popravljanje školske klime i unaprijeđenje kapaciteta nastavnog kadra koje će biti u prilici da promoviše i taj segment ljudskih prava“, kazao je Zeković.

Međutim, to nije jedini zahtjev LGBT zajednice upućen Vladi Crne Gore.

„A to je da konkretno Ministarstvo prosvjete i uprava za mlade i sport bez daljeg odlaganja pokrenu inicijativu za nacionalni dijalog sa svim nacionalnim  sportskim asocijacijama i kolektivima koji neizostavno moraju uključiti i navijačke strukture. Konačan zahtjev da se uspostavi monitoring tijelo koje će pratiti implementaciju vladine politike za poboljšanje uslova LGBT zajednice u Crnoj Gori“, istakao je Zeković.

 On je mišljenja da je policija 24. jula u Budvi spriječila linč  učesnika pa je još jednom pohvalio MUP na profesionalno odrađenom zadatku.  

Paradu, koja je koštala skoro 5.000 eura nije finansirala država već crnogorska LGBT zajednica. 

Direktoru LGBT Foruma Progress Zdravku Cimbaljeviću nekoliko dana poslije Parade i dalje stižu prijeteće poruke. 

“U karantinu sam bez neke zasluge, jer ja nijesam doprinio tome da moram da se u ovoj zemlji osjećam nesigurno. Apelovao bih na sve koji mi šalju poruke, da nema potrebe to da rade te da malo razmisle o svojim postupcima“, rekao je Cimbaljević.

Iz Foruma su poručili da će nastaviti  implementaciju projekta  “Vidljiva LGBT zajednica” koji podrazumijeva da se, u susret oktobarskoj Paradi u Podgorici,  u svakoj opštini organizuje po jedna šetnja.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније