Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

01. 06. 2018. 15:01 >> 14:51
9

PISAO MARKOVIĆU

Amfilohije: Poštovati vjerska prava radnika

Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije kazao je da su skoro sve prodavnice, marketi i ugostiteljski objekti radili puno radno vrijeme za vrijeme vjerskih praznika navodeći da su na taj način kršena vjerska prava zaposlenih.

„Kao pravoslavni Mitropolit i duhovni poglavar brojnih hrišćanskih vjernika u Crnoj Gori, sa zabrinutošću konstatujem da savremeni crnogorski radnik nema mogućnost da koristi pravo na slobodan dan“, kazao je Amfilohije u pismu premijeru Dušku Markoviću.

On je rekao da jedna od osnovnih Božijih zapovjesti, i jedan od glavnih biblijskih postulata, na kom su stasavale generacije trudbenika evro-američke civilizacije, glasi: ”Šest dana radi i završavaj sve svoje poslove, a sedmi dan posveti Gospodu”.

„Veliki je broj građana današnje Crne Gore koji bi željeli da ovaj jedan dan u sedmici posvete Gospodu, a time i svojim porodicama, najbližima oko sebe. Taj dan na kraju radne sedmice, taj nedjeljni dan, predstavlja temeljnu moralnu potrebu i lično vjersko pravo svakog hrišćanina, ali i svakog radnog čovjeka“, rekao je Amfilohije.

On je kazao da je zapanjen saznanjima, koje sveštenici dobijaju na parohijama, kroz razgovore i ispovjesti, da je većina vjernika spriječena da dođe na nedjeljno bogosluženje jer im njihov poslodavac ne dozvoljava ni taj jedini slobodan dan.

„A da stvar bude komplikovanija, često se ispostavi, da se ti poslodavci javno deklarišu kao vjerujući ljudi“, rekao je Amfilohije.

On je upozorio da su gotovo sve crnogorske prodavnice, marketi i ugostiteljski objekti radili puno radno vrijeme na Božić, Badnji dan, Vaskrs i Veliki petak.

„Pa kakvim onda porodicama i kakvoj omladini da se nadamo, ako roditelji i domaćini naših familija nijesu sa djecom bar na te dane? Da bi neko preduzeće radilo na veliki vjerski praznik, bilo je dovoljno da uplati par evra lokalne takse i da tako obespravi desetine ili stotine svojih radnika!“, kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, o visini primanja i bijednoj zaradi, koju pod ovim uslovima imaju radnici suvišno je i pričati.

„Bojimo se, da je poslije dvije hiljade godina postojanja Crkve Hristove, veliki broj naših vjernika došao u situaciju da se bori sa robolasničkim tretmanom ljudi, najčešće od onih poslodavaca koji ni sami na svojoj koži nijesu osjetili šta znači mukotrpno zaraditi koru“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je upitao koja je svrha Zakona o državnim i vjerskim praznicima, ako taj zakon niko ne poštuje.

„Mogu li nadležni u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kao i oni u inspekciji rada Crne Gore, da zaštite pravo radnika na slavljenje velikih praznika i krsne slave, kao i na njihovo porodično okupljanje, u onaj sedmi dan, prihvaćen kao dan odmora i u savremenoj, posebno – evroameričkoj civilizaciji?“, kazao je Amfilohije.

On se nada da će se Marković svojim autoritetom založiti da se ova nepravda ispravi i radnicima u Crnoj Gori omogući ispunjavanje njihovih vjerskih i porodičnih prava.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније