Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 06. 2018. 07:19   >>  07:29 2

U KLINIČKOM

Moždani udar liječiće najsavremenijom metodom

Najsavremenija metoda u liječenju moždanog udara, trebalo bi da se krajem godine počne primjenjivati u Kliničkom centru Crne Gore. U tome će crnogorskim ljekarima pomoći kolege iz Srbije.

U Kliničkom centru juče se bili i ljekari iz drugih država regiona, ali i Evrope, a fokus razgovora bila je saradnja do unapređenje zdravstvenog sistema.

Klinički centar Crne Gore priprema se da krajem godine počne da primjenjuje najsavremeniju metodu liječenja moždanog udara, kao jednog od najčešćeg uzroka smrtnosti i invaliditeta. S obzirom da je u susjednoj Srbiji ta metoda zaživjela, njihove kolege spremne su da pomognu.

“Metoda koju pokušavamo da uvedemo, mehanička trombektomija, je odstranivanje tromba iz začepljenog krvog suda u roku od šest sati od nastanka simptoma”, kazao je Aleksandar Jovanović, neurolog u Kliničkom centru Vojvodine.

Da Crna Gora unapređuje usluge potvrđuju i rezultati u liječenju multiple skleroze. To je ocjena neurološkinje Kliničkog centra Srbije Jelene Drulović.

“Crna Gora praktično liječi sve bolesnike koji imaju multiple sklerozu lijekovima koji modifikuju prirodni tok bolesti, što je ogroman uspjeh i što se dešava u malom broju zemalja u svijetu”, navela je Drulović.

Osim Drulovićeve i Jovanovića, gost crnogorskih ljekara je i neurohirurg bolnice u Istanbulu, stručnjak za gama nož, doktor Seldžuk Peker. Saradnja već postoji i unapređivaće se.

“Zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa crnogorskim i srpskim neurohirurzima. Razmjena naučnih znanja i iskustava u radu s pacijentima - ključni su”, naveo je Peker.

Neurohirurg u KCCG, Vaso Antunović kazao je da će nova metoda biti značajna za pacijente, ali i za edukaciju crnogorskih ljekara.

Direktor Klinike za neurologiju KCCG, Jevto Eraković naveo je da je ušteda za dolazak eksperata za naš zdravstveni sistem oko 20.000 eura.

Razvoj zdravstvenog sistema i kvaliletna edukacija kadra imperativ je, a organizovanje ovakvih sastanka korak je ka tome, ocjena je domaćih i strucnjaka sa strane.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније