Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

31. 05. 2018. 13:17 >> 14:26

NOVI ZAKON

Zbog pušenja kazna i do 20.000 eura

Ministarstvo zdravlja Crne Gore pripremilo je novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i insistiraće na njegovoj primjeni. Zakon propisuje kazne od 30 do 20.000 eura.

Ovim zakonom propisuje se novčana kazna za prekršaj za nepridržavanje propisanih zabrana i ograničenja.

"Za pravno lice od 500 eura do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 eura do 2.000 eura, a za preduzetnika od 150 eura do 6.000 eura. Takođe, novčana kazna za prekršaj od 30 eura do 1.000 eura propisana je za fizička lica koja puše u javnom i radnom prostoru i izlažu druga lica sekundarnom duvanskom dimu; za lica koja puše u javnom, odnosno radnom prostoru koji vlasnik, odnosno korisnik nije isključivo odredio za pušenje ili koji puši u sobama i apartmanima za smještaj gostiju, koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno", navodi se u saopštenju ministarstva.

Najznačajnije odredbe zakona odnose se na mjere za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda.

"One obuhvataju reklamiranje, proizvodnju, promet i obilježavanje duvanskih proizvoda, zabranu pušenja u javnom i radnom prostoru i izlaganje sekundarnom duvanskom dimu, sprječavanje uticaja na maloljetna lica, u skladu sa principima utvrđenim Okvirnom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana", kazali su iz tog vladinog resora.

Novi Zakon, ko su kazali, uvodi i odredbe kojima se prvi put u Crnoj Gori uređuju elektronske cigarete i novi duvanski proizvodi.

"Ovim zakonom propisana je zabrana pušenja u svim radnim i javnim prostorima (zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, kao i u njihovim dvorišnim prostorima, ugostiteljskim objektima i drugim objektima gdje se vrši javno okupljanje građana). Međutim, konzumiranje duvanskih proizvoda će biti dozvoljeno u prostorijama koje poslodavac posebno odredi, opremi i označi da je pušenje dozvoljeno", navodi se u saopštenju.

Zakonom se, kako su precizirali, zabranjuje svako neposredno i posredno komercijalno obavještavanje o duvanskim proizvodima, uključujući i isticanje logotipa i drugih oznaka za označavanje duvanskih proizvoda na predmetima koji, u smislu ovog zakona, nijesu duvanski proizvodi, kao i sponzorisanje radijskih programa, događaja ili aktivnosti, ili događaja i aktivnosti međunarodnog karaktera.

"Pored navedenih zabrana i ograničenja, propisuje se i zabrana stavljanja u promet duvanskih proizvoda, čije pakovanje ne sadrži zdravstveno upozorenje koje se sastoji od zdravstvenog (tekstualnog) i slikovnog upozorenja, koje mora da pokriva po 65% prednje i zadnje spoljašnje površine pojedinačnog pakovanja duvanskih proizvoda", kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Oni ističu da će insistrirati na primjeni Zakona s obzirom da konzumiranje duvanskih proizvoda i izlaganje duvanskom dimu predstavlja globalni problem koji izaziva ozbiljne posljedice za javno zdravlje i dovodi do zdravstvenih, socijalnih, ekonomskih i ekoloških problema, saopšteno je iz tog vladinog resora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније