Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 05. 2018. 13:53 >> 13:44

PRVA U REGIONU

CG se pridružila EU ISA² programu za bolje javne usluge

Crna Gora se kao prva zemlja Zapadnog Balkana pridružila EU ISA² programu za bolje digitalne javne usluge i prekograničnu interoperabilnost. Interoperabilnost, elektronska uprava i otvoreni podaci predstavljaju osnove za dalju modernizaciju javne uprave i povećanje efikasnosti i kvaliteta javnih usluga. Memorandum o razumijevanju potpisan je danas u Briselu.

"Interoperabilnost, elektronska uprava i otvoreni podaci predstavljaju osnove za dalju modernizaciju javne uprave i povećanje efikasnosti i kvaliteta javnih usluga. Pri tome, najveću važnost dobijaju prekogranične elektronske javne usluge, koje se između ostalog, tiču usluga unutrašnjeg tržišta, životne sredine, unutrašnjih poslova, carine i poreza, zdravstva, elektronskog identiteta i javnih nabavki", navodi se u saopštenju Ministarstva javne uprave.

Memorandum se, kako je saopšteno, odnosi na učešće Crne Gore u programu za rješenja interoperabilnosti i zajedničke okvire za evropsku javnu upravu, privredu i građane - ISA² program.

"Kroz članstvo u ISA² programu, Ministarstvo unutrašnjih poslova može koristiti veoma skupu evropsku sTESTA platformu, koja služi za prenos povjerljivih informacija i visoko bezbjedan prenos nezaštićenih informacija. Takođe, Crna Gora dobija na raspolaganju standardizovana semantička sredstva za veći nivo interoperabilnosti IT sistema, sa konkretnim softverskim rješenjima i mogućnosti da crnogorske IT kompanije učestvuju na tenderima, koji se sprovode u okviru ISA² programa, kao i besplatnu tehničku podršku", istakla je ministarka, Suzana Pribilović koja je sa evropskom komesarkom za digitalnu ekonomiju i društvo, Marijom Gabriel (Mariya Gabriel) danas u Briselu potpisala Memorandum o razumijevanju između Evropske unije i Crne Gore.

Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja se pridružila EU ISA² programu za bolje digitalne javne usluge i prekograničnu interoperabilnost.

"U Crnoj Gori, gdje dostupnost prekograničnih usluga i dalje predstavlja prepreku za razvoj elektronske uprave, već postoji opravdana potreba učešća u ISA² programu. Ovo je i korak više u pripremi javne administracije u dijelu ICT-a, posebno u dijelu interoperabilnosti i interkonektivnosti informacionih sistema crnogorske administracije i korišćenje postojećih rješenja ISA², kao i planiranje budućih aktivnosti u okviru Programa", kazala je Pribilović.

Iz ministarstva podsjećaju da je Evropska komisija u junu 2014. godine usvojila predlog novog programa za podršku interoperabilnim rješenjima za javne administracije, privredu i građane EU - ISA², čiji je generalni cilj postizanje pune interoperabilnosti između različitih IT sistema kojima se obezbjeđuju elektronski javni servisi, kako u zemljama članicama, tako i na nivou EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније