Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; B.V.

29. 05. 2018. 11:39 >> 11:29

OMBUDSMAN SAOPŠTIO

Za deceniju dva samoubistva u ZIKS-u

Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Podgorici, u posljednjih deset godina, tri zatvorenika su pokušala a dva su izvršila samoubistvo, saopštio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković.

 

On je kazao da su u istom periodu u crnogorskim zatvorima evidentirana tri slučaja smrti zbog predoziranja psihoaktivnim supstancama, i da je tim osobama nedostajao tretmanski rad ili da ga nije bilo dovoljno.

Baković je, na konferenciji Mreže nacionalnih mehanizama za prevenciju torture (NPM) zemalja Jugoistočne Evrope, naveo da je samoubistvo složena pojava i najčešći uzrok smrti u ustanovama detencije.

„Zatvori su odgovorni za zdravlje i sigurnost zatvorenika i ukoliko podbace u njihovom obezbjeđenju mogu biti podložni pozivanju na zakonsku odgovornost”, ocijenio je Ombudsman.

Zato je, prema njegovim riječima, obezbjeđivanje odgovarajuće prevencije samoubistava i službi za intervencije od koristi kako za zatvorenike, tako i za samu ustanovu u kojoj se služba formira.

Baković je saopštio da je, prema podacima dobijenim od zdravstvene službe ZIKS-a, od 2008. do ove godine, u zatvoru bilo dva samoubistava, (jedno vješanjem, a drugo trovanjem tabletama), dok su zabilježena tri pokušaja.

“Statistički posmatrano moglo bi se reći da se radi o malom broju slučajeva suicida u zadnjih deset godina. Međutim, čak i samo jedan slučaj zaslužuje i zahtijeva posebnu pažnju svih subjekata i njihovo aganžovanje na prevenciji kako bi se preduprijedila ova pojava”, rekao je Baković.

On je objasnio da su uzroci samoubistva raznorodni i složeni i da se, kada je u pitanju prevencija, izazov identifikovanje osoba koje su najugroženije, okolnosti kojih ih navode na taj čin i primjena djelotvorne intervencije.

Prema njegovim riječima, zatvorenici kao grupa imaju višu stopu samoubistava nego ostali pripradnici zajednice.

Baković je ocijenio da u ustanovama detencije u Crnoj Gori još nijesu uspostavljeni programi prevencije samoubistava, a nijesu usvojeni ni nacionalni standardi i smjernice za prevenciju.

On je podsjetio da su u iz institucije Zaštitnika u Izvještajima naglasili da je zatvorenicima, kod kojih postoji rizik od samoubistva potrebna neposredna medicinska podrška, ali i veće aganžovanje na socijalnoj integraciji.

“Svim službama u detenciji potrebna je edukacija o tome kako da primijete znake, signale tj. pozive u pomoć koje šalje osoba prije izvršenja suicida - koji su ti signali i kako da ih prime, šta da se radi nakon uočenih znakova. Pravovremenim prepoznavanjem možemo spriječiti neželjenu posledicu”, istrakao je Ombudsman.

Baković smatra da cjelokupni sistem mora da se zalaže za razvoj prevencije i da se moraju formirati stručni timovi u okviru svih ustanova detencije, koji će se baviti problemom suicida i prevencijom.

On je saopštio da u ZIKS-u 50 odsto od ukupnog broja zatvorenika sa evidentiranim mentalnim poremećajima, čine zavisnici od psihoaktivnih supstanci.

Baković je saopštio da su u poslednjih deset godina u zatvorima evidentirana tri slučaja smrti usled predoziranja psihoaktivnim supstancama.

„Uvidom u zdravstvene kartone nije se mogao naći evidentiran podatak koji bi eventualno ukazao na opasnost od suicida, pa je smrt ovih zatvorenika registrovana kao nenamjerna“, naveo je on. 

Baković je kazao da je konstatovano da je tim osobama nedostajao tretmanski rad ili da ga nije bilo dovoljno.

Specifičnost same bolesti zavisnosti i njihov veliki negativan uticaj na cjelokupno društvo, kako je naveo Baković, čini ovu kategoriju posebno ranjivim u zatvorskom okruženju.

“Ovome treba dodati i činjenicu da usled nedostatka kapaciteta u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kotoru, na mjeru obaveznog liječenja u decembru prošle godine na liječenje je čekalo 82 zatvorenika, kojima su ove mjere izrečene uz kaznu zatvora”, istakao je Baković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније