Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

27. 05. 2018. 07:05   >>  10:06 4

SAMOSTALAN ŽIVOT

Nerado Crnogorci idu od kuće

Crnogorci su u vrhu liste u Evropi po tome što napuštaju roditeljski dom sa čak 32,5 godine, pokazuje istraživanje Eurostata, dok prosječni Švedjanin ili Danac ode od kuće sa 21 godinom.

Stručnjaci objašnjavaju da mladi crnogorci ostaju u porodici toliko dugo iz finansijskih razloga, ali i zato što ih roditelji previše štite.

Mirza Mulešković je u 32. godini kupio stan na kredit. To je bio trenutak kada napušta roditeljski dom. Život u porodici u crnogorskim uslovima ima brojne prednosti, prije svega zbog podjele troškova.

“Moj samostalan život se bazira da sam poslije posla kod roditelja, da provodim dan sa njima i dodjem da prespavam. Veoma je komplikovano ako živite u istom gradu sa porodicom odvajanje je teško nazvati odvajanjem”, navodi Mulešković

Crnogorsci su inače na vrhu evropske liste po tome što tek sa 32 godine odlaze od kuće. Nekada su razlozi finasije, kao što je slučaj kod Mirze, a često se dešava da roditelji previše brinu o već odavno odrasloj djeci.

“Nekada su roditelji previše zabrinuti za odraslu djecu i smatraju da je svijet neprijateljsko mjesto i da ih oni zaštite tako što će oni i dalje biti u tom domu. Kao roditelji zaboravljamo da je naš zadatak da se dijete osamostali i da odrasla osoba ima svoj život”, kaže Psihološkinja Adriana Pejaković.

Odrasli u Crnoj Gori teško se odlučuju na to da se osamostale i da napuste roditelje.

“Roditelji mogu da prežive sindrom praznog gnijezda i da oni imaju i drugih uloga u životu osim roditeljske koja se sada samo mijenja ne prestaje”, kaže psihološkinja Pejaković.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније