Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

26. 05. 2018. 13:46 >> 17:09
5

CGO SAOPŠTIO

Ubistvo Jovanovića nerazjašnjeno ni nakon 14 godina

Ubistvo direktora i glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića, nije u cjelosti razjašnjeno ni nakon 14 godina, i taj zločin ostaje kao upozorenje mjere zarobljenosti državnih institucija političkim uticajem, a što ograničava njihov profesionalan i odgovoran pristup radu u javnom interesu, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).


Koordinator programa Demokratizacija i evropeizacija, Ana Nenezić, saopštava da su novinari, "na žalost, i u 2018. mete brutalnih napada, a državni organi ne pokazuju posvećenost da osiguraju zaštitu novinara i da obezbijede uslove za razvoj medijskih sloboda, posebno u dijelu onih medija koji imaju kritički odnos prema nosiocima moći".

"Neprihvatljivo je i poražavajuće da ni nakon 14 godina ne znamo ko je naredio ubistvo Duška Jovanovića, i ko je sve i na koji način u tom zločinu učestvovao, ali i da nema odgovornosti za nedjelotvorno sprovođenje istrage. Najbolja potvrda da ovaj slučaj nikada nije adekvatno procesuiran je i činjenica da su direktni počinioci nakon toliko godina ostali neidentifikovani i da su i dalje na slobodi", saopštila je Nenezić.

Nepostupanjem nadležnih organa u ovom slučaju, kako je kazala, otvorena su vrata za sve naredne brojne napade na novinare u Crnoj Gori.

"Od kojih najveći dio, takođe, ostaje neriješen. Naime, po zvaničnim podacima Uprave policije Crne Gore, od 2004. do 2017, policiji je prijavljeno 85 napada na medije i njihovu imovinu, od čega većina nikada nije dobila adekvatan epilog. To je i svojevrsna poruka crnogorskih vlasti medijskoj zajednici i pravo ogledalo toliko puta izrečenih poruka, sa adresa najviših državnih zvaničnika, da je Crna Gora bezbjedna zemlja u kojoj se novinari mogu nesmetano, bez straha i posljedica baviti istrazivačkim novinarstvom", rekla je ona.

Dok god slučaj Duška Jovanovića ostane neriješen, Nenezić poručuje da ne možemo govoriti o Crnoj Gori kao o zemlji vladavine prava, ali ni o izgrađanim institucijama sistema koje imaju nadmoć u odnosu na političku i druge vaninstitucionalne oblike moći.

Nerasvijetljeno ubistvo Jovanovića ugrožava slobodu izražavanja

Nerasvjetljeno ubistvo Duška Jovanovića do danas ugrožava slobodu izražavanja u Crnoj Gori, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

Ta nevladina organizacija saopštila je da se i 14. godišnjica ubistva Jovanovića dočekuje bez odgovora na pitanja ko je sve učestvovao u izvršenju tog zločina, ko ga je i zašto naručio i ko je odgovoran za to što do danas istraga nije dovela do ozbiljnijih rezultata.

Navodi se da je samo Damir Mandić okrivljen i pravosnažno osuđen kao saizvršilac, i to poslije maratonskog jedanaestogodišnjeg procesa u kome je suđenje tri puta ponavljano.

“Nerasvjetljeno ubistvo Jovanovića, za koje kolaju sumnje da je naručeno od vlasti ili njoj bliskog okruženja, do danas ugrožava slobodu izražavanja u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da još nema odgovora na pitanja koja je ta NVO postavila u izvještaju "Nerasvijetljeno ubistvo direktora i glavnog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora".

Oni su podsjetili da su neka od tih pitanja - da li je adekvatno istraženo ko je sve prijetio Jovanoviću, šta je urađeno da bi se Jovanović zaštitio, da li je Služba državne bezbjednosti vodila Jovanovićev dosijei da li ga je pratila.

“Izvještaj smo objavili prije dvije godine i dostavili ga i Ministru unutrašnjih poslova, direktoru Uprave policije, Vrhovnom državnom tužiocu i Komisiji za praćenje istraga napada na novinare, a dostupan je na internet stranici: http://www.hraction.org/wp-content/uploads/Izvjestaj.pdf”, kazali su iz HRA

Do danas, kako su naveli, nema ni saglasnosti o preporuci iz izvještaja da se angažuje inostrani stručnjak za istragu atentata, koji bi nepristrasno sagledao što je sve preduzeto u istrazi ubistva Jovanovića i dao preporuke za njeno dalje vođenje.

“Imajući u vidu značaj rasvjetljavanja ovog slučaja za crnogorsko društvo, i obavezu koju je država imala da ubistvo posljednjih 14 godina istražuje po evropskim standardima djelotvornosti, u opštem je interesu da se konačno hitno i objektivno sagledaju dosadašnji rezultati istrage i preduzme još sve što se može da se dođe do istine i odgovornosti”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније