Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

26. 05. 2018. 11:33   >>  11:23

PODACI INSTITUTA

U CG od malih boginja 160 oboljelih

U Crnoj Gori je od početka godine od malih boginja oboljelo 160 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da se na bolničkom liječenju zbog infekcije virusom morbila nalazi troje pacijenata.

„Od početka godine ukupno je registrovano 160 oboljelih, i to 143 laboratorijski dokazana slučaja‚ 14 klinički potvrđenih i tri oboljela (sa jasnom epidemiološkom povezanošću sa izvorom oboljevanja od morbila“, navodi se u saopštenju. 

Iz Instituta su rekli da su u toku laboratorijska i epidemiološka istraživanja kod dva pacijenta.

Kako su naveli, najpogođenije grupe su odrasli stariji od 26 godina i djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina, a zatim mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta.

„Preostali oboljeli su djeca osnovnog i srednješkolskog uzrasta kao i mlađi odrasli“, rekli su iz Instituta.

Iz IJZ su ukazali da je među oboljelima, nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji 90,63 odsto.

„Masovnije obolijevanje do sada nije registrovano u dječijim kolektivima – vrtićima i školama što se može pripisati nivoima kolektivnog imuniteta postignutih u prethodnim godinama“, naveli su iz te zdravstvene ustanove.

Prema njihovim riječima, dosadašnje oboljevanje je ukazalo da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje ima novih slučajeva oboljevanja prvenstveno zbog činjenice da se mnoge osobe ne pridržavaju preventivnih mjera i preporuka Instituta.

Iz IJZ su naglasili da je posebno važno da sve osobe sa simptomima morbilozne infekcije izbjegavaju društvene kontakate, odlazak na posao, u školu i vrtić i da pravilno traže ljekarsku pomoć kako ne bi dovodili u opasnost druge osobe koje se mogu zateći u čekaonicama domova zdravlja.

„Svako masovnije oboljevanje će jedino biti spriječeno isključivo adekvatnom zaštitom najosjetljivijih, a posebno djece sprovođenjem njihove pravovremene vakcinacije“, zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније