Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 05. 2018. 13:23 >> 13:13
3

GODIŠNJICA DEPORTACIJE IZBJEGLICA

Potrebne odluke na nivou očekivanja porodica žrtava

Savjet za građansku kontrolu rada policije podržao je memorijalno okupljanje povodom 26 godina deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore.

U ime Savjeta memorijalnom skupu prisustvovao je mr Aleksandar Saša Zeković, član Savjeta koji je i inicijator brojnih aktivnosti u vezi sa suočavanjem sa prošlošću.

Kako se navodi u saopštenju, za građansku kontrolu policije, od osnivanja, jedno od važnijih pitanja za izgradnju i potvrdu kredibiliteta jeste podsticanje policije na suočavanje sa sopstvenom prošlošću.

"S tim u vezi Savjet je, za razliku od drugih državnih organa, kontinuirano podržavao sve napore civilnog društva i učestvovao u brojnim aktivnostima. Uputio je i zvaničnu preporuku Upravi policije da se na odgovarajući način izvini zbog učešća policijskih službenika u kršenju ljudskih prava u prošlosti, kao i zbog nezakonitog hapšenja i deportacije BiH izbjeglica, te da ispred CB Herceg Novi postavi spomen-obilježje. Savjet je i javno podsjetio na određena međunarodna iskustva, posebno ukazujući na postupanje Policije Kraljevine Norveške", navodi se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Povodom izdatih preporuka Savjeta, kako su kazali, iz MUP-a Crne Gore su podsjetili na određene odluke Vlade Crne Gore koje se odnose na obeštećenje žrtava i njihovih porodica, kao i na ukupnu politiku Crne Gore u vezi s prijemom izbjeglica.

"Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić se tim povodom i sam javno oglasio i saopštio da deportaciju izbjeglica treba posmatrati iz perspektive nevinih žrtava i iskazao duboko žaljenje za njihovim stradanjem i saosjećanje sa bolom njihovih porodica. Savjet koristi ovogodišnju priliku da javno pozdravi i podrži oglašavanje ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, posebno i u kontekstu činjenice da su ovu temu u potpunosti ignorisali svi resorni ministri prije njega iako su neki od njih na to mjesto došli iz političkih struktura koje deklarativno snažno zagovaraju proces suočavanja s prošlošću", navodi se u saopštenju.

Savjet je registrovao da, posljednje dvije godine naročito, opada interesovanje javnosti za proces suočavanja s prošlošću i za komemorativna okupljanja, kao i da je aktivnosti civilnog društva u vezi sa s tim sve manje.

"Savjet se tim povodom obratio organizacijama civilnog društva u zemlji i regionu sa inicijativom da zajednički razmotre moguće strategije daljeg djelovanja kako bi se ostvario potreban uticaj na donosioce odluka - MUP, Vladu i Skupštinu Crne Gore - i konačno zatvorila preostala pitanja iz ovog procesa, makar ona koja su na liniji iskazanih očekivanja porodica žrtava. Kroz zagovarački proces a na osnovu otvorenosti i senzibiliteta ministra Nuhodžića, može se doći i do dodatnih odluka a koje su na nivou iskazanih očekivanja porodica žrtava deportacije", zaključuju iz savjeta.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније