Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ PR Centar ]

24. 05. 2018. 15:02 >> 14:58

ZAŠTIĆENA PODRUČJA

Šumama upravljati na održiv način

Aktivnosti na projektu "Upravljanje šumama u zaštićenim područjima" doprinijele su da se izvrši prikupljanje i analiza dendrometrijskih podataka o crnogorskim nacionalnim parkovima u cilju boljeg upravljanja prirodnim resursima, ocijenio je direktor Nacionalnih parkova Crne Gore (JPNPCG), Elvir Klica.

On je danas, na okruglom stolu „Značaj šuma i ekosistemske usluge u zaštićenim područjima“, koji su organizovali NPCG, podsjetio da to preduzeće upravlja prostorima pet nacionalnih parkova koji, kako je ukazao, obuhvataju oko osam odsto državne teritorije, „a svaki karakteriše specifično prirodno i kulturno-istrorijsko nasljeđe“.

„U koordinaciji resornih ministarstava i saradnji sa institucijama sistema, NPCG predstavlja značajan subjekat u procesu zaštite, očuvanja i promocije ukupnog nasljeđa crnogorskih zaštićenih područja“, istakao je Klica u PR Centru.

Predstavnica Ambasade Norveške u Beogradu, Knutrud Janne Marit, kazala je da je Norveška bogata prirodnim resursima i šumama i da se, kako je rekla, trudi da ih zaštiti i očuva.

„Norveška pomaže druge zemlje širom svijeta da zaštite i na održiv način koriste svoje šume i zaštićena područja. Prirodni resursi i ekološke prijetnje su globalni fenomeni i nacionalne granice tu nisu toliko važne. Životna sredina i klimatske promjene nalaze se visoko na listi prioriteta Norveške razvojne pomoći“, istakla je Marit.

Ona smatra da ne može postojati dobro upravljanje prirodnim resursima ili bilo kojim drugim sektorom ukoliko, kako je objasnila, nema odgovarajućeg inventara onoga čime se raspolaže.

„Ne može postojati dobro upravljanje prirodnim resursima ukoliko niste uradili analizu problema i rizika i odredili prioritete za djelovanje“, pojasnila je Marit.

Predstavnik NPCG, Veselin Luburić, kazao je da Norveška ulaže značajna sredstva u sistem zaštite životne sredine, a samim tim, kako je naveo, u zaštitu prirode i svih njenih komponenti.

„Norveška spada među najveće bilateralne donatore, upravo kada je u pitanju dodjeljivanje grantova drugim državama, koji su vezani za unapređenje stanja zaštite prirode“, rekao je Luburić.

Generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu insdustriju u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Adem Fetić, smatra da je potrebno da se unaprijedi komunikacija između svih institucija koje se na bilo koji način bave zaštitom i funkcijom šuma kao prirodnog dobra.

„Mi stojimo na raspolaganju za tješnju saradnju i podršku. Prvenstveno mislim na razmjenu informacija o stanju šumskog fonda, kao i usaglašenost evidencija u gis ili numeričkoj formi“, rekao je Fetić.

On je apelovao na donosioce budžeta da sa, kako je rekao, većim senzibilitetom razmatraju potrebe finansijskog obezbjeđenja „neminovnih aktivnosti“ na poboljšanju zaštite i boljoj valorizaciji funkcija šuma u okviru nacionalnih parkova.

„Želim napomenuti da su pogrešna očekivanja da jedan od bitnih izvora finansiranja nacionalnih parkova bude prodaja drvne mase na panju, što se ne odnosi na neminovne sanitarne sječe. Težište finansijskih prihoda treba da se prenese na unapređenje korišćenja komercijalnih funkcija šuma, posebno onih koje se odnose na trurističko-rekreativne sadržaje i prirodne atrakcije“, ocijenio je Fetić.

Predstavnik Instituta za šumarstvo, Aleksandar Stijović, rekao je da je projekat „Inventura šuma u nacionalnim parkovima Crne Gore“, pokazao da je stanje šuma i šumskog zemljišta u nacionalnim parkovima dobro.

Predstavnica NPCG, Jelena Dragović, objasnila je da bi plaćanje za usluge ekosistema omogućilo proširivanje izvora finansiranja i, kako smatra, dovelo do povećanja budžeta „usljed čega bi došlo do bolje zaštite ovih jedinstvenih prostora“.

Okrugli sto je organizovan u okviru Projekta „Upravljanje šumama u zaštićenim područjima“, uz podršku Kraljevine Norveške i okupio je stručnjake iz oblasti šumarstva iz Crne Gore, kao iz zemalja regiona: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније