Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

24. 05. 2018. 13:41 >> 13:40

NURKOVIĆ U LAJPCIGU

Zajednički do boljih saobraćajnica

Otklanjanje prepreka i riješavanje problema u drumskom saobraćaju jedino je moguće zajedničkim naporima zemalja Zapadnog Balkana i u saradnji sa Evropskom unijom, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, na godišnjem samitu Međunarodnog transportnog foruma u Lajpcigu.

Iz Ministarstva saobraćaja je saopšteno da je Nurković na ministarskom okruglom stolu o otklanjanju prepreka za pravedan, bezbjedan i efikasan međunarodni drumski saobraćaj, kazao da je Crna Gora u toj oblasti potpuno uskladila zakonodavstvo sa evropskim.

On je na sastanku govorio i o Centru za edukaciju u drumskom saobraćaju, posvećenom vozačima i menadžerima, koji je otvoren u okviru Privredne komore (PKCG) i akreditovan od IRU akademije.

„Okupljeni ministri i predstavnici međunarodnih organizacija razgovarali su o preprekama vezanim za prevoz u oblasti drumskog saobraćaja, posebno se osvrtom na zajedničke teme i mjere koje se mogu primijeniti kako bi se otvorena pitanja iz te oblasti riješila u najkraćem mogućem periodu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su dodali da je otklanjanje prepreka u oblasti drumskog saobraćaja posebno vezano za prelazak granica, što bi olakšalo prevoz putnika i robe, a samim tim doprinijelo i ekonomskom razvoju zemalja koje pripadaju Međunarodnom transportnom forumu.

Pored Nurkovića, na okruglom stolu su učestvovali ministri Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Latvije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Ukrajine, zamjenici ministara Bugarske i Rusije, kao i predstavnici Evropske unije, UNECE-a, BSEC-a i Međunarodne unije za drumski saobraćaj.

Iz ministarstva su podsjetili da godišnji samit u Lajpcigu predstavlja vodeću platformu za dijalog o budućnosti saobraćaja.

„Samit okuplja predstavnike 59 zemalja članica kako bi razgovarali sa donosiocima odluka iz industrije, civilnog društva i akademske zajednice i diskutovali o trendovima koji oblikuju mobilnost u 21. vijeku“, navodi se u saopštenju.

Samit se ove godine fokusira na bezbjednost i sigurnost u saobraćaju.

„Bezbjednost i sigurnost su primarne brige za sve saobraćajne sisteme, jer utiču na putnike i pružaoce usluga. Oni su osnova za pravo pojedinca da putuje bez straha i od ključnog su značaja za pouzdan i efikasan prevoz dobara“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније