Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

23. 05. 2018. 22:54 >> 22:44
2

SJUTRA KREĆU

Komunisti iz Nikšića nose štafetu u Kuću cvijeća

Predstavnici Opštinskog Komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKPCG) ponijeće i ove godine, peti put zaredom, štafetu bratstva i jedinstva i položiti je 25. maja u Kuću cvijeća u Beogradu.

Svečani doček štafete, koja je stigla iz Virpazara, organizovan je ispred robne kuće u Nikšiću, a sjutra kreće za Beograd.

Na putu ka Kući cvijeća, boraviće i na Tjentištu, a nekadašnji simbol mladosti, mira, sloge i ljubavi, nosiće učenik, Aleksa Mumović (13) iz Nikšića.

Predsjednik opštinskog komiteta JKPCG, Radislav Stanišić, podsjetio je na značaj koji je štafeta imala u nekadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ), koja je, kako je rekao, bila poštovana i uvažena u cijelom svijetu.

“Ova štafeta je naš vapaj i poklič da se ljudi probude iz opasnog sna koji su im nametnuli kreatori novog poretka i da se bore za ljudsko dostojanstvo, mir i pravdu. U njoj je sabrana svijetla prošlost, ali je istovremeno i putokaz za budućnost”, rekao je Stanišić na dočeku štafete u Nikšiću.

On je istakao da je štafeta i zavjet da se ostane na pravom putu bratstva i jedinstva, ”kome se mora vratiti, a biti protiv fašizma i nacionalizma”.

”To je put demokratije, ali ne političke, već demokratije na radnom mjestu, put socijalne pravde i jednakosti, i socijalizma”, naveo je Stanišić i dodao da postojeće međudržavne granice treba da budu mostovi spajanja i pomirenja.

Član opštinskog komiteta JKPCG Nikšića, Čedo Grozdanić, obrazložio je da je sada njihov pozdrav ”Smrt fašizmu i nacizmu”, na šta su primorani zbog ”odluke vlasti da podiže spomenike usred slobodarske Crne Gore ozloglašenim nacistima koji su pravili najveća nedjela u toku Drugog svjetskog rata širom Jugoslavije”.

”Mi komunisti takav čin najoštrije osuđujemo i nećemo se nikad sa njim pomiriti”, rekao je Grozdanić.

Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao „Titova štafeta“. U prvoj štafeti, učestvovalo je 12,5 hiljada omladinaca da bi Titu predali prvih devet štafetnih palica i Plavu knjigu sa 15 hiljada potpisa omladine Šumadije.

Prve štafete predate su mu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956.godine, Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

Godine 1957. na Titovu inicijativu, taj događaj proglašen je za „Dan mladosti“. Do Titove smrti 198O.godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na Stadionu JNA u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret 88. Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4.maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsjednika u Skupštini SFRJ.

Priredba povodom Dana mladosti održana je 1988. godine poslednji put na beogradskom stadionu, jer je tadašnji Socijalstički savez omladine Jugoslavije ukinuo tu smotru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније