Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar; B.V.

23. 05. 2018. 14:50   >>  14:42

KABINET ZA GASTROENTEROLOGIJU

Benefiti za pacijente u Pljevljima, i sa sjevera

Kabinet za gastroenterologiju, koji je otvoren danas u bolnici u Pljevljima, donijeće benefite pacijentima iz toga i drugih gradova na sjeveru Crne Gore i omogućiti efikasniji skrining program ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

 

On je, na svečanom otvaranju Kabineta za gastroenterologiju u Opštoj bolnici u Pljevljima, kazao da od danas građani toga grada, Žabljaka i ostalih opština na sjeveru Crne Gore za uslugu gastroskopije i kolonoskopije više neće morati da idu u Klinički centar Crne Gore (KCCG).

„Na taj način rasterećujemo KCCG i jako je važno da će ubuduće uslugu gastroenterologije, građani dobijati u svom rodnom gradu i gradu u kojem žive, borave i rade. To je benefit za pacijente“, pojasnio je Hrapović.

On je istakao da će ljekari imati edukaciju i da će, kako je naveo, dolaziti eksperti iz gastroenterologije.

„Moram da se zahvalim profesoru doktoru Srđi Đuranoviću, koji je na čelu tima crnogorskog zdravstva da sprovodi projekat razvoja gastroenterologije. Takođe će u Pljevljima, ove usluge sprovoditi naš Pljevljak, doktor Čavić, koji radi u KCCG i naravno da će biti angažovani i drugi stručnjaci iz gastroenterologije“, objasnio je Hrapović.

Otvaranjem Kabineta za gastroeneterologiju će se, kako je kazao, efikasnije sprovoditi i skrining program ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva.

Gastroenterolog Srđan Đuranović, rekao je da je razvoj gastroenterologije jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja.

„Ovo što mi danas ovdje radimo je sastavni dio velikog projekta koji se zove Razvoj gastroenterologije u Crnoj Gori. Mi smo kao glavni prioritet imali uvođenje novih dijagnostičko-terapijskih procedura u gastroenterologiju, prvo u KCCG. Sada je došao trenutak da se gastroenterologija razvija i u drugim dijelovima Crne Gore“, istakao je Đuranović.

On je pojasnio da će se u novootvorenom Kabinetu za gastroenterologiju u Pljevljima raditi dvije vrste procedura.

„To će biti pregled jednjaka, želuca, dvanaestopalačnog crijeva. Veliki broj ljudi ima tegobe sa gornjim dijelom digestivnog trakta, tako da sam siguran da će značajan broj pacijenata ovdje biti pregledan. S druge strane, radićemo i kolonoskopije, odnosno endoskopski pregled debelog crijeva, što je posebno značajno s obzirom na epidemiološke podatke koji ukazuju da je učestalost karcinoma debelog crijeva u porastu“, objasnio je Đuranović.

On je najavio i skrining procedure.

„U Crnoj Gori je zaživio program prevencije i ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma, tako da će u saradnji sa ljekarima na primarnom nivou zdravstvene zaštite, svi pacijenti koji budu imali u testu pozitivnu krv na mikroskopskom pregledu moći ovdje da dobiju donju endoskopiju“, objasnio je Đuranović.

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima, Ernes Gadžo, kazao je da je Kabinet za gastroenterologiju opremljen zahvaljujući pomoći i podršci Vlade, Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstva i Rudnika uglja.

„Od danas pa na dalje, gastroenterologija postaje standard u pružanju zdravstvenih usluga u Opštoj bolnici u Pljevljima“, poručio je Gadžo.

Gastroenterolog, Milorad Čavić, kazao je da otvaranje Kabineta za gastroenterologiju predstavlja ostvarenje njegovog dječačkog sna.

„Čekali smo, molili i hvala svim ljudima što su nam omogućili da jedan ovakav aparat, jednu ovako sjajnu stvar imamo u pljevaljskoj bolnici“, rekao je Čavić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније