Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

23. 05. 2018. 12:05 >> 16:29

ŠEHOVIĆ - KAN

Povećanje broja djece u vrtićima zajednički cilj

Povećanje obuhvata djece predškolskim obrazovanjem jedan je od prioriteta i polje zajedničkog djelovanja Ministarstva prosvjete i UNICEF-a, saopšteno je na sastanku ministra Damira Šehovića i direktorice te agencije Ujedinjenih nacija za Evropu i Centralnu Aziju, Afšan Kan.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šehović je zahvalio sagovornici na podršci koju UNICEF pruža obrazovnom sistemu, ističući oblasti predškolskog obrazovanja, digitalizacije i vještina za 21. vijek.

On je kazao da je nakon zajedničke kampanje “Svi u vrtić”, koju je uz podršku Ministarstva sprovodila Kancelarija UNICEF-a, obuhvat djece predškolskim obrazovanjem na Sjeveru zemlje uvećan za 20 odsto.

„On je upoznao gospođu Kan sa aktuelnom kampanjom “Zablistaću u vrtiću”, koju s istim ciljem sprovodi Ministarstvo u četiri sjeverne opštine“, kaže se u saopštenju.

Šehović je ocijenio da naročiti značaj ima uvođenje interaktivnih službi u 15 crnogorskih opština, koje sistematski i organizovano rade sa djecom u udaljenim područjima, kako bi predškolsko obrazovanje bilo jednako dostupno svoj djeci.

Šehović i Kan osvrnuli su se na aktuelne zajedničke projekte koje Ministarstvo i UNICEF sprovode, s akcentom na jačanje inkluzivnog obrazovanja i unaprjeđenje rezultata PISA testiranja.

„Kan je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima u okviru zajedničkih projekata i iskazala spremnost UNICEF-a da, nastavkom odlične saradnje sa Ministarstvom, pomogne u dodatnom unapređenju obrazovnog sistema, kroz kontinuirano jačanje kvaliteta obrazovanja“, dodaje se u saopštenju.

Za najviše standarde u zaštiti djece

Kada je riječ o garantovanju dječjih prava i zaštiti djece od svih oblika nasilja, Crna Gora se ne zadovoljava postignutim, već strijemi najvišim standardima razvijenog svijeta, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa direktoricom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan.

Potpredsjednik je zahvalio Kan na dugogodišnjoj saradnji i podršci koju UNICEF pruža crnogorskim institucijama u cilju izgradnje bezbjednog i podsticajnog okruženja za rast i razvoj djece u Crnoj Gori.

Naročito je istakao značajnu stručnu pomoć eksperata UNICEF-a prilikom izmjena i dopuna Porodičnog zakona, kojima su uvedene dodatne zabrane kršenja dječijih prava i značajno unaprijeđen sistem zaštite dostojanstva, emocionalnog i psihološkog integriteta djece u sudskim postupcima.

„Kako bismo što više zaštili djecu u često veoma trumatičnim postupcima iz porodično-pravnih odnosa, uz podršku UNICEF-a, obučena su stručna lica za podršku u ovakvim postupcima, kao i veći broj advokata koji su stekli posebna stručna znanja neophodna za adekvatno pravno zastupanje djece,“ podsjetio je Pažin.

On je ukazao na značaj dalje aktivne saradnje sa UNICEF-om na konstantnom snaženju zakonskih i institucionalnih garancija dječjih prava, ali i na podizanju javne svijesti o potrebi afirmacije dječjih prava i zaštite djece od svih oblika nasilja i diskriminacije.

Kan je pozdravila izuzetan rezultat koji je Crna Gora, kao zemlja sa malom javnom administracijom, ostvarila u integrisanju visokih međunarodnih normi u domaće zakonodavstvo, ističući da se ovakvim pristupom zaštiti prava djece Crna Gora afirmisala kao uzor drugim državama.

U tom smislu, dogovorena je saradnja na dokumentovanju dobrih praksi Crne Gore koje će UNICEF koristiti u svom radu u drugim zemljama, kao primjer uspješnog angažovanja države na razvoju podsticajnog okruženja za punu afirmaciju i zaštitu dječjih prava.

Kan je, takođe, izrazila spremnost UNICEF-a da kroz nastavak dugogodišnje produktivne saradnje sa Vladom Crne Gore, pomogne u dodatnom snaženju kapaciteta za dosljedno ostvarenje dječjih prava po najvišim standardima UN-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније