Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

22. 05. 2018. 16:45 >> 16:40
1

KOVAČEVIĆ SAOPŠTILA

Fali kardiologa, endokrinologa, neurologa

Menadžment Kliničkog Centra Crne Gore (KCCG) bavi se pitanjem deficita kadra sa posebnom pažnjom, saopštila je direktorica te zdravstvene ustanove, Zorica Kovačević, ocjenjujući da je rješenje za prevazilaženje tog problema ulaganje u sopstveni kadar.

Kovačević je kazala da su u KCCG za godinu i po, koliko je na čelu te zdravstvene ustanove mnogo uradili, ali da su kadar, prostor i oprema i dalje najveći izazovi u radu.

Ona je agenciji MINA rekla da se menadžment sa posebnom pažnjom bavi pitanjem deficita kadra, koje, kako je objasnila, zavisi od strategije razvoja KCCG, a samim tim i planskog obezbjeđivanja stručnog kadra.

„U našoj ustanovi radi više od 500 ljekara, a na specijalističkom stažu je trenutno njih 184-oro, od kojih će tokom ove godine isti završiti njih 44, a ostali do 2021. godine“, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, deficit je najviše izražen u najopterećenijim olastima: kardiologija, endokrinologija, reumatologija, neurologija, specijalisti i subspecijalsiti u IBD-a, ali da je činjenica da je potrebno pojačati medicinski kadar u skoro svim organizacionim jedinicama.

Specijalizacije za 33 ljekara

Ona je sopštila da je u toku konkurs za dodjelu novih specijalizacija za 33 ljekara, dodajući da su mladi ljekari budućnost KCCG i budući nosioci posla u toj ustanovi.

„Dodjele novih specijalizacija opredjeljivaćemo u skladu sa kadrovskim potrebama i budućem razvoju KCCG. Za prevazilaženje ovog pitanje rješenje je ulaganje u sopstveni kadar“, ocijenila je Kovačević.

Kako je dodala, trenutno 33 ljekara obavlja specijalistički staž za potrebe IBD-a od kojih će u ovoj godini završiti njih devet, i to pet iz oblasti pedijatrije i po jedan ljekar iz oblasti anestezije, ORL, oftalmologije i psihijatrije.

Kovačević je podsjetila da je za godinu i po najviše uloženo u infrastrukturu i medicinsku opremu u odnosu na posljednjih 40 godina, izuzimajući izgradnju i opremanje Klinike za onkologiju i radioterapiju.

„Renovirali smo i opremili Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Instituta za bolesti djece (IBD),klinike za neurologiju, ORL i MFH, centre za patologiju trudnoće, kardiohirurgiju, vaskularnu hirurgiju, Intenzivnu jedinicu Interne klinike, Centar za kardiologiju sa Koronarnom jedinicom i Kliniku za očne bolesti sa dvije nove operacione sale i potrebnom medicinskom opremom“, kazala je Kovačević.

Ona je ukazala na to da je najveći broj klinika renoviran prvi put od useljenja u glavnu zgradu KCCG, odnosno 1974. godine, kao i da su prvi put renovirana i ugrađena četiri nova lifta u glavnoj i jedan u zgradi IBD-a.

Kovačević je podsjetila da je nabavljen veliki broj medicinskih aparata, od kojih je izdvojila aparat za angiografiju, zatim magnetnu rezonacu od 1,5T za potrebe IBD-a, ultrazvučne aparate za kardiološke pacijente i radiološku dijagnostiku.

Kako je navela, nabavljena je kompletna oprema za Odjeljenje intenzivne njege, operacioni sto u operacionom bloku, kao i hirurški instrumenti, mobilijar i kreveti za bebe i odraslu djecu.

U pojedinim klinikama više nemamo liste čekanja

Kovačević je ocijenila da su sve rekonstrukcije i nabavka nove opreme uticali na bolju dostupnost zdravstvenih usluga osiguranicima, što je za rezultiralo dodatnim smanjenjem listi čekanja. „U pojedinim klinikama više nemamo liste čekanja, kao što je Klinika za očne bolesti“.

„Ponosim se ostvarenim rezultatima, uvjerena da ćemo ovom dinamikom nastaviti i u tekućoj godini“, rekla je Kovačević.

Ona je dodala da je u planu završetak rekonstrukcije Klinike za ortopediju i traumatologiju, a zatim i rekonstruisanje Akušerskog odjeljenja Klinike za ginekologiju i akušerstvo i realizacija projekta baby friendly-ja.

„U sklopu Klinike za neurologiju na terasi ćemo dograditi prostor za Jedinicu intenzivne njege sa 11 mjesta intenzivne i šest mjesta poluintenzivne njege. Ovim projektom riješićemo pitanje deficita mjesta za zbrinjavanje najtežih pacijenata“, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, u planu je i uvođenje novih procedura, a neophodna je i urgentna izgradnja novih objekata za Urgentni centar i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo, a izvjesna je i izgradnja dvije zgrade za klinike za mentalno zdravlje, Infektivne bolesti i Dermatovenerologiju.

Kovačević je navela da su obezbijeđena sredstva za izgradnju psihijatrijske klinike i da će brzo biti raspisan tender za njenu izgradnju.

„Ako sve bude išlo kako smo planirali, nadam se da ćemo do kraja naredne godine završiti izgradnju zgrade i dobiti jednu modernu Kliniku kakvu zaslužuju i pacijenti i zaposleni“, poručila je Kovačević.

Kako je dodala, u planu je izrada idejnog projekta za novu zgradu Urgentnog centra, kao i renoviranja ostalih klinika.

S punom pažnjom analiziramo sugestije građana

Na pitanje da li smatra da je povjerenje građana u KCCG poraslo do njenog dolaska na čelo te ustanove, Kovačević je odgovorila da menadžment KCCG sa punom pažnjom analizira sve sugestije građana koje su bile pokretač za realizovane i planirane projekte u protekloj godini.

Raduje ih, kako kaže, činjenica da građani prepoznaju njihov rad jer svakodnevno dobijaju pozitivne komentare i podršku da ovom dinamikom nastave sa daljim aktivnostima.

„Naravno, sasvim je razumljivo da će uvijek biti jedan broj pacijenata koji će imati primjedbe, ali su one neminovne ako se ima u vidu na broj pruženih usluga u KCCG“, dodala je Kovačević.

Ona je kazala da KCCG pruža najveći broj zdravstvenih usluga i da o opterećenosti najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori najbolje govore podaci.

„U Poliklinici se na godišnjem nivou obavi oko 1,6 miliona zdravstvenih usluga, preko 12 hijada operacija, oko tri hiljade malih intevencija, više od deset hiljada dijaliza i 3,1 hiljada porođaja, a bolnički se liječi preko 36 hiljada pacijenata“, saopštila je Kovačević.

U Urgentnom centru medicinsku pomoć prošle godine, kako je navela, zatražilo je skoro 80 hiljada pacijenata.

Kovačević je rekla da je sistem elektronskog zakazivanja pregleda zamišljen radi većeg komfora crnogorskim osiguranicima, ali da se suočavaju sa određenim izazovima kako bi projekat ostvario planirani cilj.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније