Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 05. 2018. 21:26   >>  21:18 1

NIKŠIĆ

Sve spremno za izgradnju Doma za stare

Priča o izgradnji Doma za stare u Nikšiću projekat je vrijedan oko šest miliona eura, čija realizacija još nije ni počela iako je najavljena još prije tri godine. Iz Opštine Nikšić za Javni servis otkrivaju da je praktično sve spremno za rekonstrukciju bivše kasarne pod Trebjesom, no kad će se to zaista desiti odlučiće skupština donatara Razvojne banke savjeta Evrope.

Iza bodljikave žice nekadašnje kasarne pod Trebjesom, vojnička čizma odavno se ne čuje. Objekti prepušteni zubu vremena na meti su vandala dok čekaju nove stanare. Država ovdje vidi dom za našu najstariju populaciju i na to je stavljena tačka još prije tri godine. No, nikako da stigne saglasnost donatora iz evropske razvojne banke, jer se odluka za oko 6 miliona eura vrijedan projekat, za koji će država izdvojiti trećinu, ne donosi preko noći.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Marko Radojević kaže da teško se može desiti da se projekat ne realizuje.

"Dosad smo imali 12, 13 komisija i svaku smo izuzetno dobro prošli. Ostala je posljednja, po proceduri njihovoj koju mi nijesmo mogli ubrzati i koja će biti u toku juna", kazao je za RTCG Radojević.

Opština je već uradila glavni projekat i dobila građevinsku dozvolu za adaptaciju oko 12.000 kvadrata vojnih objekata u kojima će biti posla za oko 80 radnika, a smještaj će naći oko 200 starih osoba.

"Svi će oni imati odvojene trpezarije, na spratovima mini čajne kuhinje. Tu su predviđene i radno okupacione aktivnosti, biblioteke, čitaone, fitnes, kompletno sve sadržaje. Imaće mogućnost i da rade u plastenicima i obrađuju zemljište", navodi Radojević.

Iako se još nije ni krenulo sa rekonstrukcijom, potencijalni korisnici već se interesuju za budući dom koji će, smatraju u lokalnoj upravi, biti veoma značajan za Nikšić i centralni dio Crne Gore.

"Najbliži dom starih je u Risnu, tako da mi očekujemo da će se dobar dio Nikšićana vratiti ovdje jer su gradu potrebni ovi kapaciteti. A svi stanovnici Nikšića, Šavnika i Žabljaka sa sjedištem u ovom domu su za par eura do kuće i kućne destinacije", ističe Radojević.

Magacini i spavaonice nekadašnje kasarne našli su se i na Holivudskom platnu. Prije godinu i po, taj prostor pretvoren je u filmski studio u kojem je rađen rimejk filma "Leptir", jednog od najboljih ostvarenja 70 godina prošlog vijeka, u kojem su glavne uloge tumačili legendarni Stiv Mekvin i Dastin Hofman.

Statiste i logorski ambijent, kako sada stvari stoje, zamijeniće ipak lijepo uređen prostor, za našu najstariju populaciju kojim će gazdovati Ministarstvo rada i socijalanog staranja.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније