Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 05. 2018. 20:22 >> 20:12
16

NE VJERUJU MINISTRU

Bjelopavlići protiv poligona na Sinjajevini

Više udruženja iz Bjelopavlića protivi se namjeri Ministarstva odbrane da na Sinjajevini izgradi vojne poligone. Oni smatraju da je to samo pokriće za pravljenje NATO baze. Ministar odbrane Predrag Bošković, ranije je poručio da se tamo neće graditi NATO baze, niti uništavati oružje, već da će vojni poligoni isključivo služiti za bojeva gađanja, i to u periodu kada se ne koriste katuni.

Nekoliko udruženja iz Bjelopavlića smatra da Sinjajevina kao najveće katunsko naselje stočara iz kolašinskih, mojkovačkih i danilovgradskih sela nije mjesto na kojem bi ministarstvo odbrane trebalo da gradi vojne poligone.

"To je katastrofa za sve, za prirodu i one koji borave tamo", kazao je Miro Mališić iz Udruženja stočara Danilovgrad.

"Ako odatle krenu da se šire radioaktivna ili osiromašena radioaktivna i sva ta zračenja, ako sve to uđe u podzemlje Sinjajevine, ne vjerujem da u Crnoj Gori može da bude više normalnog života", smatra Ognjen Jovović iz Udruženja Bjelopavlića “Bijeli Pavle”.

Ministar odbrane Predrag Bošković na javnoj raspravi održanoj prije tri dana u Kolašinu objasnio je da će prema Vladinoj odluci iz aprila poligoni na istočnoj strani Sinjajevine služiti isključivo za vojne vježbe i bojeva gađana. Tvrdi da je Ministarstvo unutrašnih poslova zaduženo da pronađe novu lokaciju na kojoj bi uništavali neeksplodiranih ubojnih sredstva, uglavnom zaostalih iz Drugog svjetskog rata.

"Na Sinjajevini neće se graditi NATO baza, na Sinjevini se neće uništavati ni NATO ni crnogorsko oružje, ni NATO ni crnogorsko municija. Na Sinjaevini se neće trovati ni vodni ni biljni potencijalm niti uništavati priroda i tako dalje", poručio je tada Bošković.

Ipak, predstavnici udruženja iz Bjelopavlića smatraju da Vlada ima drugačije namjere.

"Apsolutno da je u pitanju namjera da se pravi NATO baza. Kako oni sada kažu to će biti mala neznatna gađanja, narodski rečeno da se zbog parčeta mesa kolje vo. Međutim, iduće godine biće da se prave barake za stanovanje i to je samo pokriće za širenje NATO baze", ocijenio je predsjednik Crkvene Opštine Danilovgrad Branislav Ivanović.

Iako Sinjajevina administrativno ne pripada opštini Danilovgrad, već Kolašinu Mojkovcu i Šavniku, Bjelopavlići će se, kažu, boriti za očuvanje te planine, jer su od knjaza Nikole I Petrovića Njegoša 1881. dobili pravo da koriste njene katune zbog zasluga u oslobodilačkim ratovima protiv Turaka.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније