Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 05. 2018. 15:40 >> 15:31
1

I ULCEROZNOG KOLITISA

U CG oko 450 oboljelih od Kronove bolesti

U Crnoj Gori ima oko 450 oboljelih od Kronove bolesti i Ulceroznog kolitisa (IBD), koji najčešće zahvataju populaciju između 15. i 30. godine, saopšteno je na pres konferenciji Crnogorskog udruženja pacijenata oboljelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa (CUKUK).

Predsjednik CUKUK-a, Zdravko Vuksanović, kazao je da to Udruženje ima za cilj podizanje svijesti javnosti o značaju Kronove bolesti i Ulceroznog kolitisa (IBD), kao i, kako je kazao, poboljšanje uslova pacijenata u zdrastvenim institucijama.

"U dosadašnjem radu smo ostvarili saradnju sa svim zdrastvenim institucijama u Crnoj Gori. Broj pacijenata, koji je na današnji dan u našem Udruženju je 35, od ukupnog broja u Crnoj Gori, za koji se procjenjuje da iznosi oko 450 pacijenata", pojasnio je Vuksanović.

On je predstavio projekat In their Shoes, koji je, kako je kazao, Udruženje realizovalo u saradnji sa kompanijom Takeda.

"Ovim projektom ujedno obilježavamo IBD dan, koji je 19. maja. Imali smo priliku da petoro ljudi, odnosno dobrovoljaca iz Crne Gore, koji se bave različitim profesijama, učestvuju u simulaciji života oboljelih od ovih bolesti i žive njihov život 24 časa", naveo je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, projekat se sastojao iz niza aktivnosti i obaveza tokom dana, koje su se, kako je pojasnio, realizovale putem mobilne aplikacije.

Ljekar sa Interne kinike Kliničkog centra Crne Gore, Damir Muhović, pojasnio je da su to hronične bolesti, koje traju čitavog života.

"Čitavog života su pratilac naših pacijenata, koji moraju vremenom da nauče kako da žive sa svojom bolešću. Te bolesti mogu da zahvate čitavu digestivnu cijev", kazao je Muhović.

On je rekao da je klinički tok bolesti nepredvidiv, što znači da, kako je pojasnio, bolest prvo prolazi kroz fazu mirovanja, kada se pacijenti osjećaju dobro, a zatim fazu pogoršanja.

"To pogoršanje se manifestuje u vidu velikog broja stolica, proliva, malaksalosti, padom apetita, bolovima u stomaku, često sa visokim tjelesnim temperaturama. Sreća je u tome je što veliki broj naših pacijenata ima dug period mirovanja", objasnio je Muhović.

Prema njegovim riječima, Kronova bolest i Ulcerozni kolitis najčešće zahvataju mlađu populaciju, između 15. i 30. godine, a zatim i, kako je kazao, starije osobe između 60. i 70. godine.

"Kronova bolest se češće dijagnostikuje kod žena, dok je Ulcerozni kolitis prisutniji kod muškaraca. Određeni demografski i etnički faktori imaju uticaj na pojavu bolesti, pa se može reći da je prisutnija kod bijelaca, azijata i Jevreja širom planete", ocijenio je Muhović.

Uzrok nastajanja tih bolesti, kako je naveo, zavisi od velikog broja činilaca koji su međusobno povezani.

"Prije svega, tu su genetski faktori, promjena imunološkog sistema, ali i navike, stilovi života, okruženje i različiti faktori životne sredine, koji mogu dovesti do ispoljavanja genetskih predispozicija i određenih imunoloških poremećaja", kazao je Muhović.

Predstavnik CUKUK-a, Ivan Vukasojević, kazao je da su volonteri, u toku projekta In Their Shoes, mogli da dožive kako se pacijenti osjećaju svakoga dana.

"Imali su i niz teških zadataka i izazova, što im je otežalo taj dan, jer su svi imali svoje redovne aktivnosti na poslu. Akcija je bila uspješna, pa namjeravamo da i dalje radimo na tome da podignemo svijest ljudi o ovim bolestima, kojih je sve više, pogotovo među mladim ljudima", poručio je Vukasojević.

Doktorica farmacije i učesnica projekta, Sanda Rastoder, kazala je da joj je projekat pomogao u razvijanju emotivnog doživljaja i razumijevanja pacijenata.

"Najveći utisak mi je ostavilo to što sam dobila poziv na vjenčanje druga, koje je bilo na dalekog destinaciji, za koju je potreban let avionom. Ja, zbog svoje bolesti i terapije koju uzimam, nisam bila u mogućnosti da prisustvujem. Drug me je ubjeđivao da dođem, ali nije shvatao pravu prirodu moje bolesti", pojasnila je Rastoder.

Doktorica farmacije i učesnica projekta, Milica Timotijević, kazala je da joj je simulacija načina života oboljelih pomogla da shvati sa kojim se poteškoćama svakodnevno suočavaju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније