Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

18. 05. 2018. 08:01 >> 08:02
1

IJZ SAOPŠTIO

Niska stopa testiranja na HIV u CG

Crna Gora sa devet na hiljadu testiranih stanovnika na HIV spada u grupu zemalja sa niska stopom testiranja, a najveće prepreke su mala sredina i tradicionalni odnos prema svemu što je drugačije, kazala je dr Aleksandra Marjanović iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

 

Ona je, govoreći o Evropskoj nedjelji testiranja na HIV i Hepatitis, istakla da se ranim otkrivanjem virus lakše stavlja pod kontrolu, što pacijentu omogućava dug i kvalitetan život.

Podsjeća i da je nauka potvrdila da se sada HIV treitra kao hronična bolestm, te da inficirana osoba može da ima funkcionalno zdrav život, da bude radno i seksualno aktivna dugo vremena, da ima porodicu.

"Osobe koje kontrolišu HIV infekciju manje su infektivne po druge ljude, pa se smanjuuje broj novoinfinciranih. Osnovni cilj je kretanje s ranom terapijom. Ova nedjelja testiranja namijenjena je da se priča o prevenciji. Poenta dobrovoljnog savjetovanja sa testiranjem na HIV nije testiranje na HIV, jer se oni mogu bio kada testirati. Preventivna poruka dolazi od savjetovanja. Kad dođe u savjetovalište, klijent se sam počne otvarati i dobije informaciju da li je to stvarni ili umišljeni rizik, je li kasno ili rano", kazala je Marjanović gostujući u Jutarnjem programu RTCG-a.

Ona je kazala i da u savjetovališta dolaze ljudi koji odlaze uglavnom negativni, ali da je ključno savjetovanje s ciljem smanjenja rizičnoh ponašanja.

"To savjetovanje je preventivna komponennta koje utiče na smanjenje rizičnog ponašanja. U Crnoj Gori se testira devet na hiljadu stanovnika. Spadamo u grupu zemalja sa malom stopom testiranja. Najvažnije prepreke za to su ta mala sredina, tradicionalni odnos prema svemu što je drugačije u društvo", kaže Marjanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније