Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

18. 05. 2018. 07:09 >> 07:01

POLJOPRIVREDNICI IZ KOČANA

Malo zemlje, ali dobro rodi

Porodica Vesne i Vukomana Bogdanovića iz Kočana kod Nikšića na pravi način pokazuje kako se u poljoprivredi koristi zemlja. Na samo devet stotina kvadrata okućnice Bogdanovići proizvode povrće, voće, začinsko bilje kao i mlijeko, meso i jaja za svoju porodicu, a ostane i za prodaju poznatim kupcima.

"U bašti je posađen krompir, luk, šargarepa, salata, raštan, kelj, prokelj, keleraba, pori luk blitvica, krastavci, a tu je i voće kruška, kivi, grožđe, kajsija, čak i drijen i lješnik. Što se tiče ljekovitog bilja tu je nana, bosiok, gavez, ranolist i ren, kamilica i kopriva. Drže se i koze, pilići i prasići. Sve je domaće i nema hemije", kazala je za Radio Crne Gore poljoprivrednica Vesna i dodaje da je cijele zime bilo i salate u plasteniku koji nije zagrijavan.

Kako je istakla, kočanski vjetrovi su jaki, ali je od velike koristi to što su pomoćni objekti izgrađeni na sjevernoj strani.

"Zaista, iskorišćen je svaki kvadrat okućnice i kada se pokupi jedno povrće sadi se drugo i tako imamo i po tri roda na ovo malo zemlje. Kada se voli svoj posao može se i postići rezultat. Meni nije teško provoditi vrijeme u bašti, a ima i zarade", rekla je Vesna koja je, inače, završila srednju poljoprivrednu školu u Baru.

Bogdanovići namjeravaju i da povećaju proizvodnju i zakupe parcelu u Kočanama. Uslov je, kako je kazala Vesna, obezbijediti dovoljno vode za zalivanje.

"Izgradnja bunara bi dobro došla i naredne godine ne bi trebalo da promakne javnii poziv resornog ministarstva koje pomaže gradnju bunara", objasnila je ona.

Gojko Jovanović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније