Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

17. 05. 2018. 09:09 >> 08:59

SASTANAK U BISELU

NATO da odgovori savremenim izazovima

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, učestvuje na sjednici NATO Vojnog komiteta u formatu načelnika generalštabova (NGŠ), koja se održava u NATO sjedištu u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Predsjedavajući NATO Vojnog komiteta, general Petr Pavel, kazao je da su ključne teme izazovi Alijanse, strategija NATO-a na južnim granicama, politika odbrane i odvraćanja, kao i modernizacija NATO saveza, s fokusom na adaptaciju NATO komandne strukture i Plan implementacije.

Zamjenica Generalnog sekretara NATO, Rouz Gotemeler, ukazala je na važnost prilagođavanja Alijanse, u cilju povećanja kapaciteta, sposobnosti i spremnosti Saveza da odgovori svim savremenim bezbjedonosnim izazovima.

General Daković je na poziv NGŠ Kanade, generala Vansa, učestvovao na sastanku koji je organizovan povodom učešća jedinica u borbenoj grupi za “Istureno prisustvo”, čija je okvirna nacija Kanada.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na marginama Vojnog komiteta, general Daković je imao bilateralni sastanak sa NGŠ Vojske Slovenije, general majorom Alan Gederom.

Načelnici su razmijenili mišljenja o budućem učešću jedinica dviju Vojski na NATO vježbi "Trident juncture 18", koja se organizuje u Norveškoj.

Vježba predstavlja značajnu vježbu u NATO-u za 2018. godinu. Na pomenutoj vježbi učešće će uzeti 35.000 pripadnika NATO i partnerskih zemalja.

Sastanku prisustvuju načelnici generalštabova zemalja članica Alijanse, komandanti Strategijskih komandi NATO, kao i predsjedavajući Vojnog komiteta EU. Zaključci i odluke sjednice Vojnog komiteta NATO u formatu načelnika generalštabova biće uvertira za predstojeći sastanak ministara odbrane, odnosno Samit šefova država i Vlada Alijanse, koji je planiran da se održi u julu mjesecu u Briselu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније