Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 05. 2018. 13:01 >> 12:52

POČINJE RAMAZAN

"Nova prilika Božije milosti umornoj savjesti čovjekovoj"

Islamski sveti mjesec Ramazana počeće sjutra, a vjernici će ga provesti u postu, molitvi i praštanju.


Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak se obilježava pojavom polumjeseca. 

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić kazao je da Ramazan večeras stiže "kao nova prilika Božije milosti umornoj savjesti čovjekovoj".

"A da je samo teret Palestine nad njom, pogrbljena bi tresla pred Stvoriteljom Adema i Sudnjega dana. Ali oholost i samoljublje nijesu nikad znali za Boga i pravdu, niti za mir i slobodu. Njihove lance kidali su jednako i Musa, a.s. (Mojsije), i Isa, a.s. (Isus), i Muhammed, a.s., neka je mir Božiji sa njima. Ramazan nas na to podsjeća. Nakon dnevnog posta dolazi iftar, a nakon Ramazana dolazi Bajram. Vrijedni li su ovi praznici svakog suzdržavanja, hvaljen neka je Onaj koji nam ih pruža", navodi se u poruci Fejzića.

Inače, vjernici su tokom Ramazana, 30 dana, na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i vode, a zabranjeno je pušenje i svako ponašanje koje nije u skladu sa Alahovim propisima.

Vjernici su tokom Ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, a zabranjeno je i pušenje i svako ponašanje koji nije u skladu sa Alahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Nakon ramazanskog posta, 15. juna, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније