Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

15. 05. 2018. 07:30   >>  07:22 12

NACRT

Istopolni partneri pred matičarem s kumovima

"Partnerstvo osoba istog pola zaključuje se pred matičarem, na svečan način, u službenoj prostoriji prigodno uređenoj za tu namjenu. Tom činu prisustvuju oba buduća partnera, dva svjedoka i matičar". Ovo su odredbe u nacrtu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, o kojem je juče otvorena javna rasprava.

U nacrtu tog akta, još neki djelovi su identični odredbama iz Porodičnog zakona. Tako se navodi da partneri mogu da svaki zadrži svoje prezime, kao zajedničko prezime uzmu prezime jednog od njih, kao zajedničko prezime uzmu oba njihova prezimena, samo jedan od njih svom prezimenu doda i prezime drugog partner.

Kako zakon poslije datih saglasnih izjava, “matičar proglašava da je partnerstvo zaključeno”.

“Zaključeno partnerstvo matičar upisuje u matični registar životnog partnerstva u kojem se potpisuju partneri, svjedoci i matičar. Odmah po zaključenju partnerstva, registrovanim partnerima se izdaje izvod iz matičnog registra partnerstva”, navodi se u nacrtu zakona.

Matični registar partnerstva, kao i u slučaju sklopljenih brakova, vodiće nadležni organ lokalne uprave.

Umjesto razvoda - raskid

U dijelu zakona, koji se odnosi na prestanak partnerstva uslovi su gotovo identični onim u Porodičnom zakonu.

Tako da partnerstvo prestaje smrću partnera, proglašenjem nestalog partnera umrlim, poništenjem i raskidom, dok je Porodičnom zakonu umjesto raskida naveden razvod.

“Partner može tražiti raskid partnerstva ako su partnerski odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili kad se iz drugih razloga ne može ostvariti svrha partnerstva. Raskid partnerstva može tužbom sudu zahtijevati jedan partner, a oba partnera sporazumnim predlogom. Uz predlog za sporazumni raskid partnerstva, partneri su dužni da sudu podnesu pisani sporazum o diobi zajedničke imovine”, navodi se u nacrtu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

I u dijelu imovine budući partneri će imati ista prava kao supružnici.

Moći će zajedno da brinu o djeci

U nacrtu zakona stoji i da je “partner koji nije roditelj djeteta dužan da izdržava djecu dugog partnera, ako ona nemaju srodnika koji su po zakonu, kojim se uređuju porodični odnosi, dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to”.

Obaveza partnera postoji i posle smrti roditelja djeteta.

“U hitnim slučajevima, kada prijeti neposredna opasnost za djecu, partner ima pravo donijeti hitne odluke o preduzimanju neophodnih radnji u skladu sa interesima djece i o tome odmah obavijesti roditelja. Svakodnevne odluke u vezi sa djecom može donositi i partner uz pristanak roditelja djece”, stoji u nacrtu zakona.

U tekstu zakona se ne pominje “usvajanje djece”. 

Nacrt Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola na javnoj raspravi će biti do 25. juna. Rok za dostavljanje predloga i sugestija je 42 dana od dana objavljivanja Javnog poziva, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Javna rasprava biće održana u 30. maja u Bijelom Polju, 8. juna u Budvi i 19. juna u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније