Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

14. 05. 2018. 13:06 >> 12:56

NURKOVIĆ SAOPŠTIO

Do sada obučeno 200 profesionalnih vozača

Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju, koji je formirala Privredna komora (PKCG), do sada je obučio 200 profesionalnih vozača i odgovornih za prevoz u preduzećima, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

On je na konferenciji pod nazivom Savremeni drumski prevoz i poslovna logistika, koja se država u Budvi, kazao da je novoformirani Centar pri PKCG počeo da radi ove godine.

"Cilj obuka je da se polaznici edukuju kako da pravilno primjenjuju nacionalne i međunarodne propise u ovoj oblasti", rekao je Nurković.

Konferenciju organizuju PKCG, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Mašinski fakultet Podgorica i IRU akademija.

Nurković je, kako je saopšteno iz PKCG, kazao da je novina Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, obaveza posjedovanja licence za vozače i odgovorne u toj djelatnosti, za što moraju proći određene obuke.

"Sistem obuka koji prolaze je u skladu sa pravilima Evropske unije (EU) i zbog toga iskazujem veliku zahvalnost Centru za edukaciju u drumskom saobraćaju, koji je akreditovala IRU akademija", dodao je Nurković.

On je rekao da je saradnja sa Mašinskim fakultetom na provjeri homologacijske ispravnosti vozila odlična.

Ministarstvo saobraćaja će, kako je saopšteno, ove godine nastaviti aktivnosti na unaprijeđenju sistema homologacije i planira da donese zakon o homologaciji i podzakonske akte.

"Vjerujem da ćemo i dalje raditi na povećanju kvaliteta usluga u ovom sektoru i to upravo kontinuiranim partnerskim odnosom sa PKCG i Mašinskim fakultetom, kao i sa ostalim akterima u oblasti drumskog saobraćaja", rekao je Nurković.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, kazao je da saobraćaj ima cilj da poveže sferu proizvodnje sa potrošnjom, što je osnovna funkcija te privredne djelatnosti i njen ogroman značaj za privredni život svake zemlje.

"Uzimajući u obzir navedeno, svjesna značaja saobraćaja, PKCG u organizacionoj strukturi ima Sektor za saobraćaj u okviru kojeg se prati i analizira poslovanje preduzeća u svim vidovima saobraćaja, usklađuju redovi vožnje u međunarodnom i međumjesnom prevozu putnika, te izdaju TIR karneti", naveo je Golubović.

On je podsjetio da je u oktobru prošle godine PKCG formirala Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju. U Centru se realizuje profesionalno osposobljavanje kadra u drumskom transportu sa ciljem da menadžerima približi evropske standarde, postupke i procedure koji se koriste u modernom drumskom transportu, a vozačima omogući savremeni trening kako bi ih osposobio za uspješno obavljanje prevoza.

"U profesionalnoj obuci kadra u drumskom transportu u potpunosti su implementirani evropski standardi i korišćene su moderne nastavne metode, sa ciljem rješavanja postavljenih problema i davanja relevantnih odgovora na konkretna pitanja rada i djelovanja menadžera i vozača u savremenim uslovima", kazao je Golubović.

Prema njegovim riječima, posao osposobljavanja kadra koji realizuje Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju PKCG dobio je potpunu stručnu verifikaciju od IRU akademije, tako da je Centar jedina licencirana institucija u Crnoj Gori za obavljanje tih poslova.

"Praktično, sertifikati koji se dobiju nakon uspješno okončane obuke, menadžeri i vozači mogu koristiti u međunarodnom prevozu putnika i robe u svim evropskim zemljama", dodao je Golubović.

On je zahvalio ministarstvu što u kontinuitetu prepoznaju PKCG kao najvažnijeg partnera u toj oblasti, što pokazuju povjeravanjem javnih ovlašćenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније