Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

09. 05. 2018. 10:14 >> 10:08

HADŽIBEGOVIĆ VJERUJE

Evropa i CG nemaju razloga za slavlje

Crna Gora i Evropa nemaju razloga za slavlje, a snaženje pokreta zasnovanih na ksenofobiji, mržnji prema migrantima, desničarske ideologije i populizam danas su ozbiljni problemi sa kojima se suočava Evropa.

To je, povodom Dana pobjede nad fašizmom, saopštila razvojna direktorica Građanske alijanse, Ajša Hadžibegović.

"U Crnoj Gori danas se puca na slobodne novinare, poslanica otvoreno izgovara poruke vjerske mržnje, umjetnik i javni funkcioner otvoreno kaže da najveća državna priznanja neće dobiti niko ko ima druge političke vizije od one koju od skoro on zastupa, etnička distanca je u porastu – to su tek neki od znakova koji govore da se i dalje borimo protiv tog pobijeđenog neprijatelja koji je sve prisutniji u javnom diskursu i kao prilagođen obitava među nama, najviše kod folklornih i fasadnih antifašista sa ad hoc nekontrolisanim ispadima.

Ona navodi da je neporaženi fašizam slika modernog društva. Zato je, kako je istakla, pred nama individualno i kolektivno zadatak i izazov da prepoznamo i obilježimo elemente fašizma.

"I to ne samo onamo gdje tradicionalno postoji netrpeljivost prema drugom, različitom – već tamo gdje ga do sada nijesmo očekivali – u online svijetu koji sve više udomljuje najopasnije poruke i širi ih nevjerovatnom brzinom, pogotovo među omladinom. Na ovaj dan moramo biti glasni sa upozorenjima u kojem pravcu se krećemo kao društvo, ujedinjeni moramo stojati na liniji odbrane građanskog društva u kojem će identitetske različitosti postati kulturno bogatstvo, a političko-ekonomski sistem postati institucionalni okvir za poštovanje različitosti, a ne njihovo diskriminisanje", saopštila je Hadžibegović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније