Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 05. 2018. 10:36   >>  10:34

OD 1989. DO 2016.

Registrovano 228 lica sa HIV-om

Od 1989. do 2016. godine u našoj zemlji registrovano je 228 lica sa HIV pozitivnim statusom. Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori je stabilna, kazao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

Hrapović je učestvovao na ministarskom sastanku Jugoistočne Evrope "Održivi odgovor za HIV i tuberkulozu", koja je održana u Skoplju.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, ministar je kada je riječ o HIV/AIDS-u kazao da je u Crnoj Gori epidemiološka situacija stabilna.

"Registrovano je 228 lica sa HIV pozitivnim statusom u našoj zemlji, za period od 1989. do 2016. godine, a što je posebno značajno, stopa novoinficiranih od HIV-a je relativno niska i stabilna. Hrapović je naglasio da je stopa sa AIDS dijagnozom takođe niska, sa manjim fluktuacijama u 2015. godini", kazao je Hrapović.

Hrapović je, kako navode iz ministarstva, rekao da su, u velikoj mjeri, ovi pozitivni rezultati ishod velike i dugogodišnje podrške i zajedničkog rada sa Globalnim fondom, koji je, za potrebe uspostavljanja i implementacije programa kontrole HIV-a i tuberkoloze u Crnoj Gori, obezbijedio 10,6 miliona dolara.

Izazovi sa kojima se suočavaju zemlje regiona, kada je u pitanju HIV, kako je saopšteno, u velikoj mjeri su slični, a Hrapović je upoznao kolege koje je korake preduzela naša zemlja u prevazilaženju nekih od njih.

"S obzirom da održivo finansiranje HIV preventivnih servisa predstavlja kritičnu kariku sveobuhvatnog odgovora na HIV u zemlji, a u cilju trajnog i održivog rješenja pružanja HIV preventivnih servisa visoko rizičnim osobama, sa nevladinim organizacijama ugovoreno je kroz projekte 100 hiljada eura za tu vrstu aktivnosti", kazao je Hrapović. 

Iz ministarstva dodaju da je Hrapović održao niz sastanaka sa predstavnicima ministarstava iz regiona, gdje se razgovaralo o iznalaženju modaliteta za kreiranje odgovora na zarazna oboljenja, kroz rad na prevenciji i jačanju zdravstvenih sistema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније