Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 05. 2018. 13:51 >> 13:48

ZA 9 GODINA

U CG 42 puta povrijeđena ljudska prava

Od prve presude Evropskog suda za ljudska prava protiv Crne Gore prošlo je devet godina. Do danas taj sud je protiv naše zemlje donio 43 presude od kojih je u 42 predmeta utvrđeno da je država prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) podsjećaju da je Evropski sud za ljudska prava prvu presudu u odnosu na Crnu Goru donio prije devet godina, 28. aprila 2009, u predmetu Bijelić protiv Crne Gore i Srbije.

"U ovoj presudi sud je utvrdio da Evropska konvencija za ljudska prava u kontinuitetu obavezuje Crnu Goru počev od 3. marta 2004, kada je postala obavezujuća za državnu zajednicu Srbija i Crna Gora. Sud je tom prilikom naglasio princip da 'osnovna prava koja su zaštićena međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima treba da pripadaju pojedincima koji žive na teritoriji dotične države potpisnice, bez obzira na njen kasniji raspad ili sukcesiju'", navodi se u saopštenju HRA.

Od tada do danas, kako su kazali, donijete su 43 presude u odnosu na Crnu Goru.

"U 42 predmeta je utvrđeno da je država prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, u jednom slučaju je utvrđeno da je predstavka bila neosnovana. Međutim, presude su donijete u samo 2,6% slučajeva od ukupnog broja onih koji su tom sudu podnijeti protiv Crne Gore", navodi se u saopštenju.

IZ HRA su precizirali da je Evropskom sudu za ljudska prava do kraja 2017. godine bilo podnijeto ukupno 2.250 predstavki protiv Crne Gore.

"Sud je do kraja te godine odlučio o 2.172 predstavke, od kojih je 2.115 ili 97,4% odbacio kao neprihvatljive ili su obrisane sa liste (u ove slučajeve se ubraja i 30 poravnanja koje je država do danas zaključila sa podnosiocima predstavke). Predstavke se najčešće odbacuju zbog neispunjavanja proceduralnih uslova, kao što su prekoračenje roka od 6 mjeseci za podnošenje predstavke ili propust da se prethodno upotrijebe svi djelotvorni pravni ljekovi u zemlji", kazali su iz te NVO.

Oni ističu da je najveći broj povreda konvencije, u čak 30 predmeta, odnosio na povredu prava na pravično suđenje.

"Sljedeća po učestalosti je povreda prava na mirno uživanje imovine (5), povreda prava na djelotvorni pravni lijek (4), povreda zabrane torture (3), povreda prava na poštovanje porodičnog života i privatnosti (3), povreda prava na slobodu izražavanja (2), dok su u po jednom slučaju utvrđene povrede prava na život, slobodu ličnosti i zabranu diskriminacije", kazali su iz HRA.

Kako je saopšteno, HRA je u saradnji sa NVO Adamus sakupila sve presude koje su do danas donijete a kako su kazali mogu se naći na internet stranici te NVO (http://www.hraction.org/crna-gora-i-evropski-sud-za-ljudska-prava-2/) dok se zvanični prevodi presuda, dodaju, mogu naći na internet stranici www.sudovi.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније