Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 07. 2013. 14:39 >> 17:43
115

PARADA PONOSA

Učesnici brodom evakuisani iz Budve

U Crnoj Gori je završena Parada ponosa. Epilog - nekoliko povrijeđenih, čaše, flaše, kamenice i jaja upućeni učesnicima Prajda. Iz organizacije Kvir Montenegro poručili su da se "ponovo vide na skupu u Podgorici u oktobru".

 

Učesnici Parade ponosa iz budvanske  marine  brodovima su, uz pratnju jedinica plovne policije ispraćeni na njima poznata odredišta.

 

Kako bi sve proteklo bez incidenata policija je tokom njihovog isplovljavanja upotrijebila nekoliko dimnih bombi.

13:20

Predstavnik LGBT  Foruma  Frogres  Aleksandar Saša Zeković kazao je za  Radio Crne Gore da su četiri učesnika prve Parade  ponosa lakše  povrijeđena. Uputio je  sve  čestitke policiji i državi na pruženoj podršci. I

Ipak, malo je razočaran da u crnogorskom društvu i dalje postoje pojedinci koji ne poštuju prava drugih na samoopredjeljenje. 

Pomoćnik ministra za ljudska prava  Sabahudin Delić kazao je za RCG da su on i njegova koleginica Blanka Marović, iako lakše povrijeđeni, zadovoljni  kako je prva  Parada  ponosa  prošla. 

Naglašava  da su reakcije  pojedinaca bile očekivane.  Građani  Budve u razgovoru za Radio Crne Gore kazali su da je Parada sramota za Budvu i Crnu Goru.

Na Paradi ponosa, kako javlja dopisnik Radija Crne Gore, privedeno je desetak osoba zbog incidenata tokom skupa u Budvi.

Pomoćnik ministra za ljudska prava Sabahudin Delić je kazao da su ga kamenovali i 90-ih godina prošlog vijeka kad se zalagao za antiratnu državu. Istakao je i da nije iznenađen time što je danas kamenovan u Budvi. Danijel Kalezić iz NVO Kvir Montenegra poručio je: "Vidimo se u oktobru u Podgorici!".

12:53

Kamenica je pogodila pogodila zamjenika ministra ljudksih i manjinskih prava Sabahudina Delića, ali je on nastavio šetnju. Izvršni direktor Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević kazala je: "Imamo pravo na svoj zivot i svoje opredjeljenje. A u Crnoj Gori postoji veliko nasilje - nasilje nad nemoćnima". Ima i povrijeđenih na današnjem prajdu.

 

 

Predstavnik Pozitivne na Paradi ponosa Ana Ponoš napisala je na svom Tviter profilu da je skup protekao mirno, "osim par kamenica na početku".

 

12:50

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević poručio je da su današnja dešavanja "prava slika Crne Gore", navodeći da nije očekivao da će na učesnike Parade bacati "drvlje i kamenje, dok je profesorica Božena Jelušić kazala da bi voljela da vidi sličnu reakciju građana kad su u pitanju organizovani kriminal, korupcije i divlja gradnja.

12:39

Šetnja je završena, očekuju se izjave učesnika i organizatora Parade ponosa.

12:15

Na ulicama Budve je haos. Šetalištem lete čaše i flaše, policija juri navijače, u toku je hapšenje nekoliko osoba.

12:09

Prema učesnicima Parade ponosa ponovo "lete" kamenice. Policija je pokušala da spriječi kamenovanje, ali su zatim iz obližnjih lokala počele da "lete" čaše i flaše. Gusto je u Budvi, javlja reporter RTCG.

12:02

Učesnicima Prajda blokirana maršuta, građani pjevaju: "što ne šetate pi*** ped****". Građani, javlja reporter RTCG, policiji skandiraju: "Narod bijete za male pare, a branite pe***".

11:52

Grupa navijača iz Budve nosi transparent "Stop Paradi srama". Skandiraju "Pe... gradom neće šetati".

11:40

I dok građani skandiraju "Ubij, ubij pe...", pripadnici LGBT populacije uzvraćaju "Ljubi, ljubi pe...". Reporter RTCG iz Budve javlja da je stanje u metropoli turizma napeto, da dolazi sve više građana, koji učesnike gađaju kamenjem i flašama. Aleksandar Saša Zeković objavio je na svom Fejsbuk profilu: "Primio sam prvi kamen".

11:33

Na paradu su upravo stigli predstavnica Pozitivne Ana Ponoš, izvršni direktor Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević i istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Saša Zeković.

 

11:25

Učesnici Parade ponosa nose transparente "Izlazimo iz ormara, dosta je tišine", a uz zastavu LGBT populacije u duginim bojama, vijori se i državna, crnogorska zastava.

11:07

Pripadnici LGBT populacije, učesnici Parade ponosa, već su počeli da se okupljaju. Reporter RTCG javlja sa lica mjesta da građani sa terase "Hotela Mogren" skandiraju "Ubij, ubij pedera".

Oko sto mladića jajima i kamenicama gađalo je učesnike Parade ponosa pred sam poečtak prajda, javio je reporter Radija Crne Gore. Učesnici parade su se povukli ka parku nadomak Mogrena, a brzom reakcijom policije izbjegnuti su teži incidenti.

Policija u kordonima okupirala Stari grad.

 

U Budvi je raspoređen veliki broj policajaca koji će obezbjeđivati Paradu ponosa. Širi centar grada je zatvoren za saobraćaj. Stanje je uobičajeno, turisti idu na plaže, i ništa, osim jakog prisustva policije, ne upućuje na to da se u Budvi dešava nešto neuobičajeno.

Metropola crnogorskog turizma biće danas obojena duginim bojama, jer će tačno u podne ispred zidina Starog grada u Budvi krenuti prva zajednička šetnja predstavnika LGBT zajednice.

 

 

Organizacija Parade ponose već je naišla na negativne reakcije javnosti, nakon što je Budva juče bila oblijepljena čituljama Zdravku Cimbaljeviću, prvom javno deklarisanom homoseksualcu i izvršnom direktoru LGBT Foruma Progres. Iz te NVO sinoć je saopšteno da su bili prisutni pokušaji opstruiranja održavanja Parade, jer su, kako su istakli, prevoznici počeli da otkazuju prevoz učesnika do Budve.

Učesnici crnogorskog Prajda od hotela "Mogren" krenuće u kratku šetnju rivom do nekadašnje autobuske stanice. Zatim će se, kako je planirano, šetalištem vratiti ispred zidina Starog grada, a čitav događaj policija će snimati specijalnom kamerom. 

 

Cimbaljević je juče kazao da je u kontaktu sa Upravom policije, organizatorima i bezbjednosnim strukturama, te da komunicira i sa državnim organima, zbog čega ne očekuje nemire, jer Povorku obezbjeđuje više od 400 policajaca.

Najavljeno je da će sa pripadnicima LGBT zajednice sjutra prošetati dva predstavnika Ministarstva za manjinska i ljudska prava, poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava Halil Duković, savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića za odnose sa javnošču, Snežana Burzan, bivši poslanik Pozitivne Ana Ponoš.

 

Пратите нас на

Коментари115

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније