Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Beta ]

02. 05. 2018. 17:43 >> 17:55
1

MOGERINI PORUČILA

Napadi na medije su napadi na demokratiju

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini upozorila je danas, uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, na pogoršanje uslova rada novinara, i opadanje slobode govora i slobode medija širom svijeta.

"Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, na slobodu svih nas. Odajemo poštu novinarima u Evropi i širom svijeta koji su izgubili živote dok su se bavili svojom profesijom", pozvala je visoka predstavnica, prenosi Evropska služba za spoljne poslove.

Mogerini je pozvala sve države da osude nasilje nad novinarima i preduzmu korake za poboljšanje bezbednosti novinara, posebno za novinarke, kao i da kazne odgovorne za nasilje.

Ona je kazala da se EU zasniva na vrijednostima demokratije, ljudskim pravima i vladavini prava, na slobodnim i pluralističkim medijima, što je sadržano u Povelji EU o osnovnim pravima.

Sloboda govora igra ključnu ulogu u jačanju dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti, navodi Mogerini u saopštenju i dodaje da je nezavisno novinarstvo ključno za nadzor demokratskih procesa u društvu.

"Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji, na internetu i van njega, stubovi su pluralističkog i otvorenog društa, i oni nose veliku odgovornost da javnosti garantuju provjerene i tačne vijesti", kazala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je rekla da je poštovanje slobode medija sastavni dio politike i razvojnih programa EU i dodala da su evropski zakoni, politike i instrumenti smišljeni tako da jačaju slobodu govora i poboljšaju transparentnost, kredibilitet i raznovrsnost informacija na internetu.

Po njenim riječima, EU će nastaviti da finansira odabrane projekte u trećim zemljama u cilju poboljšanja kvaliteta novinarstva, pristupa javnim informacijama i slobode govora.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније