Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

01. 05. 2018. 07:22 >> 07:22
1

ŽIVOT NA SELU

Rad se isplati, ali nasljednike ne zanima poljoprivreda

Stočarstvo je u kolašinskim selima veoma često domaćinima osnovni izvor prihoda. Goran Rakočević i njegova supruga su stvorili dobre uslove i na selu i na katunu, ali njihovi nasljednici nijesu zainteresovani za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

Goran Rakočević iz sela Drijenak koje se nalazi nadomak Kolašina, već skoro 20 godina se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Trenutno ima 10 grla krupne stoke, a početak je bio veoma težak, tada je imao samo dvije krave.

"Imali smo ranije 20 - 30 ovaca i trebao je čobanin. Trebalo je neko oko toga raditi, pa smo onda prešli na krave, sa njima je mnogo lakše a imamo i bolje uslove nego ranije i na selu i na katunu", priča Goran.

Poslovi na njegovoj farmi nijesu zahtjevni, ali je zahtjevno pripremanje hrane za stoku. Goran je prošle godine pripremio velike količine sijena, ali na svu sreću zima je bila blaga.

"Zime kao zime nije bilo, u odnosu kad se sjetimo 2012. kada je bilo preko dva metra snijega. Ova zima je bila topla i kopna. Pao je prije nekoliko onaj snijeg od pola metra, sve ostalo je bilo kao slana", kaže domaćin.

Goranova supruga priprema kolašinski lisnati sir i skorup.

"Vidim da rade na tome da se sir zaštiti i brendira. Nego ne može niko da ga iskopira da ga napravi. Pokušavala je žena da pokaže ženama iz Danilovgrada drugih krajeva kako se pravi lisnati sir nije uspjela, jer kolašinski je kolašinski", ističe Goran.

Iako se od lisnatog sira prave kako cicvara tako i druga tradicionalna crnogorska jela, cijena tog proizvoda nije zadovoljavajuća.

"Ta cijena i mesa i sira stoji na jedno isto mjesto, nijesmo prezadovoljni, ali moramo da budemo zadovoljni jer ne možemo ništa da promijenimo, pa šta je tu je", kaže Goran.

Napravio je veliku kolibu i stvorio ostale uslove na katunu, ali nasljednici neće da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

"Vi ste ludi što ovo radite, to je njihova parola, ali bogami kad padne snijeg i puna je kuća svega, ne oskudijeva se ni sa čim, onda niko ne kaže šta ovo radite nego, ovo je dobro", kaže Goran.

Kaže da se rad na selu isplati.

"Svaki rad se isplati, neki manje neki više pogotovo danas. Mislim da nikad nije bilo da te pomaže država i Ministarstvo poljoprivrede kao sad", ističe naš sagovornik, koji ima apel za resornog ministra.

"Volio bih da nam se na katunu nakloni da nas posjeti. Mi smo napravili dobre uslove za dio koji je bio do nas. No, nemamo puta, nemamo vode za piće već samo za stoku. Volio bih da nam se nakloni da vidi kakav je put. Mi svi moramo da nabavimo terenska vozila da bismo saobraćali uz vratlo", kaže Goran.

Dragana Šćepanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније