Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

30. 04. 2018. 20:45   >>  20:43

OKRUGLI STO

Primjena Kodeksa značajna za podršku dojenju

Adekvatna primjena Kodeksa za maraketing zamjenskog mlijeka, koji zabranjuje reklamiranje zamjena za majčino mlijeko u svim zdravstvenim ustanovama i od zdravstvenih radnika, posebno je važna za dojenje i podsticanje na dojenje, zaključeno je na okruglom stolu posvećenom Kodeksu.

Kodeks je plod saradnje između udruženja Roditelji i Ministarstva zdravlja, a u okviru projekta Health UP.

Taj projekat već dvije godine sprovode CAZAS, SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja u Podgorici i udruženje Roditelji, a podržala ga Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Iz Udruženja roditelji saopšteno je da je cilj projekta jačanje partnerskog dijaloga i saradnje između vladinog i nevladinog sektora u oblasti zdravstva.

"Na okruglom stolu je zaključeno da je adekvatna primjena Kodeksa, koji zabranjuje reklamiranje
zamjena za majčino mlijeko u svim zdravstvenim ustanovama i od strane zdravstvenih radnika, od posebne važnosti za dojenje i podsticanje na dojenje", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Senka Klikovac iz Ministarstva zdravlja predstavila je Kodeks i objasnila da je donijet u skladu sa preporukama SZO.

Prema njenim riječima, obaveza zdravstvenih radnika je da informišu i savjetuju majke da doje bebe do kad je god moguće, posebno do druge godine života djeteta, i da ne bi smjelo biti preporuke konkretnih formula od strane zdravstvenih radnika i u zdravstvenim ustanovama.

Ona je navela da je osim toga i prema Uputstvima o donacijama koja se nalaze na sajtu Ministartsva, zabranjena donacija bilo kog mlijeka za bebe i da nijedna zdravstvena ustanova bez saglasnoti Ministarstva ne može primiti bilo koju donaciju, a posebo ne od proizvođača formula.

U Udruženju Roditelji smatraju da ključnom regulaciju reklamiranja formula, jer kada roditelj zna da ima alternarivu naravno da će njegova posvećenost dojenju lako biti poljuljana onog trenutka kada posumnjaju da je beba gladna.

“A svi znamo koji je najveći strah svake majke i svakog roditelja, posebno u prvim danima i mjesecima – da je beba gladna. Zabrana reklamiranja formula neće dovesti do toga da svaka majka doji djecu ili da ih doji dovoljno dugo. Zato primjena Kodeksa i nije jedini način koji može da dovede do promjene stanja i povećanja broja djece koja su dojenja mada jeste veoma važan”, kazala je Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Rezultati Izvještaja Svjetska bodovna kartica dojenja pokazali su da se u svijetu prosječno oko 40 odsto djece mlađe od šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom dok taj procenat u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima MICS istraživanja, koji je sproveo Monstat za potrebe UNICEF-a, iznosi 17 odsto.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније