Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R. [ Mina ]

29. 04. 2018. 12:50 >> 12:42
1

ODBOR ZA BEZBJEDNOST

Pratiti prijetnje od organizovanog kriminala

Odbor za bezbjednost i odbranu insistira na kontinuiranom sagledavanju prijetnji od djelovanja organizovanih kriminalnih grupa, prevashodno na planu izvršenja teških krivičnih djela, radi obezbjeđenja sigurnog ambijenta za građane.

To se navodi u zaključcima Odbora koji je razmatrao Izvještaj o prošlogodišnjem radu ANB 12. aprila i zaključke dostavio crnogorskom parlamentu.

Ocijenjeno je da članstvo Cme Gore u NATO, odnosno participacija u kolektivnom sistemu bezbjednosti i to civilnom obavještajno-bezbjednosnom sektoru, predstavlja značajan uspjeh za sistem bezbjednosti države.

„Ali i dodatnu odgovornost i obavezu u pravcu nastavka odlučnog i kontinuiranog unaprjeđenja ukupnog bezbjednosnog ambijenta“, kaže se u zaključcima.

Odbor cijeni neophodnim nastavak intenzivne saradnje sa drugim nadležnim državnim organima, saglasno nacionalnim prioritetima, uz kontinuiranu komunikaciju sa svim činiocima sistema u vezi informacione sigumosti u Cmoj Gori.

„Cijeneći važnost procesa nadogradnje ukupnih i individualnih profesionalnih kapaciteta Agencije potrebno je nastaviti sa organizovanjem specijalistickih edukativnih programa i upućivanjem službenika na stručna uasvaršavanja, u cilju kontinuiranog podizanja stručnosti i ukupnog nivoa profesionalnih standarda zaposlenih“, navodi se u zaključcima.

Odbor je u kontekstu slozenih i visedimenzionalnih globalnih prijetnji i izazova konstatovao da je ANB nastavila da djeluje na planu doprinosa u cilju očuvanja i unaprjeđenja nacionalne, regionalne i kolektivne bezbjednosti.

„Kao prioriteti su bili prijetnje od djelovanja organizovanih kriminalnih grupa, prevashodno na planu izvršenja teških krivičnih djela“, kaže se u Izvještaju.

Ocjenjuje se da je u 2017. godini veliki broj različitih izazova i prijetnji uticao na ukupni bezbjednosni ambijent i da je, iako se protekla godina generalno može okvalifikovati kao stabilna, neophodno nastaviti sa prilagođavanjem radi dinamičnog i efektivnog odgovora na nove izazove i prijetnje ukupnom bezbjednosnom ambijentu.

„Odbor je konstatovao daje ANB, u nastojanju da raspoloživim kapacitetima prevenira i pravovremeno odgovori na prijetnje ili smanji rizik od stetnih posljedica, bila fokusirana na bezbjednosne izazove koji se mogu odraziti na Ustavom utvrdeni pravni poredak, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet.

Konstatovano je da je, u kontekstu izvještaja o radu Generalnog inspektora za 2017. godnu, shodno rezultatima unutrašnjih kontrola, broju izdatih preporuka i stepena njihove realizacije, ANB poslove iz djelokruga svoje nadležnosti vršila na osnovu zakonskih propisa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније