Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

28. 04. 2018. 19:25 >> 19:17

FPN

Portali prilika za zaposlenje studenata novinarstva

Crnogorsko medijsko tržište je malo, ali raste broj elektronskih publikacija, pa će studenti koji žele da se bave novinarstvom imati priliku da rade u portalima, kazala je profesorica na Fakultetu političkih nauka (FPN) i rukovodilac programa Novinarstvo, Nataša Ružić.

Sindikata medija Crne Gore nedavno je u saradnji sa FPN-om sproveo istraživanje koje je pokazalo da gotovo svaki treći student novinarstva sebe ne vidi u ovom poslu, već u PR-u ili nekoj drugoj struci, kao i da su studenti pesimistični kada je u pitanju mogućnost zapošljavanja u struci.

Ružić je rekla da svaki student nalazi posao u skladu sa trenutnim okolnostima i svojim interesovanjima, navodeći da pesimističnom stavu studenata doprinosi teška ekonomska situacija u državi i visoka stopa nezaposlenosti.

„Crnogorsko medijsko tržište je malo, ali kao što ste primjetili raste broj elektronskih publikacija, tako da studenti koji žele da se bave novinarstvom imaće priliku da rade u portalima“, kazala je Ružić agenciji Mina.

Komentarišući podatak da svaki treći student novinarstva sebe ne vidi u tom poslu već u PR ili nekoj drugoj struci, Ružić je istakla da cilj FPN-a nikada nije bio da osposobi stručnjake koji će raditi isključivo u medijima i dodala da diplomirani studenti imaju mnogo šire mogućnosti zaposlenja.

„Neki od studenata za vrijeme studija shvate da im je profesija PR-menadžera bliža od novinarstva, drugi sebe vide kao medijske istraživače u nevladinom sektoru, dok treći završe u marketingu“, rekla je Ružić navodeći da se nekada studenti prijave za program stručnog osposobljavanja upravo u mediju u kojem su prošli praksu i koja im je ostala u najboljem sjećanju.

Ona je kazala da, na osnovu podataka i alumni može zaključiti da studenti FPN-a uspješno rade i kao novinari i kao PR-menadžeri, medijski analitičari i istraživači u privatnim kompanijama i nevladinom sektoru.

Ružić smatra da će u budućnosti upravo diplomirani studenti sa FPN-a imati važnu ulogu i u procesu medijskog opismenjavanja, jer predmet Medijska pismenost u školama, kako je navela, ne mogu predavati sociolozi, psiholozi ili profesori maternjeg jezika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније