Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 04. 2018. 13:40 >> 13:34

ŠEHOVIĆ I SINDIKAT

Radiće na povećanju zarada u prosvjeti

Pregovarački tim Sindikata prosvjete i resorni ministar, Damir Šehović dogovorili su da će raditi na stvaranju pretpostavki za izmjene Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete tako što će se uskladiti koeficijenti iz Granskog kolektivnog ugovora sa koeficijentima koji su predviđeni Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Kako je saopšteno iz Sindikata prosvjete, njihov pregovarački tim na sastanku sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem i njegovim saradnicima sastanak iznio je zahtjev Sindikata za povećanje zarada koji podrazumijeva izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete i njegovo usklađivanje sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Na sastanku su, kako su kazali, razmatrana i druga pitanja koja se odnose na prava zaposlenih u obrazovanju kao što su: nemogućnost jednake raspodjele časova nastavnicima koji su predviđeni normom za predmete CHBS i matematika, obavezne transformacije radnog odnosa sa određenog na neodređeno radno vrijeme za zaposlene koji su ispunili uslove, prevazilaženje problema u vezi sa neisplaćenim naknadama vaspitačima za vođenje radne knjige u predškolskim ustanovama i dr.

"Dogovoreno je da se radi na stvaranju pretpostavki za izmjene Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete na način što će se uskladiti koeficijenti iz Granskog kolektivnog ugovora sa koeficijentima koji su predviđeni Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kao i da se koriguje uvećanje po osnovu zvanja Istraživač za 0,10 po koeficijentu", navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata prosvjete dodaju da je prihvaćen njhov zahtjev da se pokušaju obezbijediti sredstva za isplatu jubilarnih nagrada zaposlenima koji su navršili 10, 20, 30 i 40 godina rada u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

"Sindikat prosvjete je naveo primjere kojima je ukazao na nezakonitosti rada pojedinih direktora, a ministar se tokom razgovora saglasio i istakao važnost kontrole poslovanja škola koja je u toku, kao i činjenicu da će i dalje tražiti odgovornost za sve koji ne rade u skladu sa zakonom", kazali su iz Sindikata.

Ministar je, dodaju, na kraju naglasio da je potrebno dalje raditi kako bi zarade nastavnika bile u skladu sa njihovom društvenom ulogom, i da će "prilikom pripreme Budžeta za narednu godinu ugovorne strane razgovarati o visini koeficijenta".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније